Мултигруп отново управлява България - значи се гответе за 1997. Овергаз като КТБ

Илиян Василев 06 януари 2016 в 14:24 29885 10

Илиян Василев

Снимка БГНЕС

Илиян Василев

Препечатваме текста на Илиян Василев от блога му http://idvassilev.blogspot.bg/.

Не искам да споря с премиера относно причините и мотивите зад преекспонираната опасност от "сваляне на правителството" преди нова година - в сравнението с февруари 2013 година. Важно е той как го усеща, защото ако действително някой му внушава и той вярва в това, няма значение какви са фактите.

Има съществена разлика - свалянето на 2013 година бе провокирано от вътре и с активното участие и съдействие на хора във властта, на техните представители в бордовете на енергийните компании и ДКВЕР /тогава/, с активната подкрепа зад кадър на свързани с Русия политици и бизнес кръгове.

В случая с Овъргаз - тригъра или отключващия събитието фактор е действие на Газпромекспорт - имаме явно идентифициран фактор, който провокира цялото напрежение. Но премиерът предпочита за защитава Газпром/експорт, което е абсурдна теза и никак не се вмества в схемата със свалянето на правителството.

Нещо повече, предполагам с доза увереност, че българските представители са дали уверения на руската страна, че няма да отнасят въпроса в ЕК заради мълчаливия отказ на Газпромекспорт да потвърди количествата по валиден и действащ договор.

Моята увереност на човек познаващ ситуацията произтича от обстоятелството, че в сегашната ситуация Газпром никога не би рискувал да налее вода в мелницата на обвинението на ЕК за злоупотреба с монополно положение. Никога. Затова са му трябвали гаранции и както виждате никой от официалната българска страна не задава логичния въпрос "защо се прекъсват без правно основание доставки на природен газ" и защо се поставя на изпитание българската енергийна сигурност.

Това в ЕК го знаят перфектно и затова тук са се разбързали да проверяват Овергаз мрежи и да подменят темата на дискусия, като поставят Европейската Комисия пред свършен факт.

Хората, които съветват премиера явно разчитат на възможността да реализират скоротечна операция а ла КТБ в която бързо може да се отнеме лиценз и да се приключи със смяната на собствеността в условията на тотална преса от страна на държавни институции и компании. На ход е прокуратурата, КВЕР вече действа /в КТБ случая бе БНБ/.

В същност истината е, че Сашо Дончев се опита да се еманципира от своите руски партньори, които просто го предадоха. И сега вероятно търси и със сигурност ще намери западни партньори.

А това се наказва и от Русия и от тук.

Да си припомним и историята на неуспелия опит на Мултигруп да навлезе в бизнеса с природен газ. Сега се отваря възможност за реванш на съвременните наследници на Мултигруп за това, че не успяха през 90-те чрез Илия Павлов преди двадесет години да влязат в газовия бизнес. След като отново Мултигруп управлява, значи се гответе за 1997 година.

Дълго търсих контекста, но той изплува при този анализ - в България отново управлява Мултигруп схемата и хората.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София