Мултигруп отново управлява България - значи се гответе за 1997. Овергаз като КТБ

Илиян Василев Последна промяна на 06 януари 2016 в 14:24 28684 10

Илиян Василев

Снимка БГНЕС

Илиян Василев

Препечатваме текста на Илиян Василев от блога му http://idvassilev.blogspot.bg/.

Не искам да споря с премиера относно причините и мотивите зад преекспонираната опасност от "сваляне на правителството" преди нова година - в сравнението с февруари 2013 година. Важно е той как го усеща, защото ако действително някой му внушава и той вярва в това, няма значение какви са фактите.

Има съществена разлика - свалянето на 2013 година бе провокирано от вътре и с активното участие и съдействие на хора във властта, на техните представители в бордовете на енергийните компании и ДКВЕР /тогава/, с активната подкрепа зад кадър на свързани с Русия политици и бизнес кръгове.

В случая с Овъргаз - тригъра или отключващия събитието фактор е действие на Газпромекспорт - имаме явно идентифициран фактор, който провокира цялото напрежение. Но премиерът предпочита за защитава Газпром/експорт, което е абсурдна теза и никак не се вмества в схемата със свалянето на правителството.

Нещо повече, предполагам с доза увереност, че българските представители са дали уверения на руската страна, че няма да отнасят въпроса в ЕК заради мълчаливия отказ на Газпромекспорт да потвърди количествата по валиден и действащ договор.

Моята увереност на човек познаващ ситуацията произтича от обстоятелството, че в сегашната ситуация Газпром никога не би рискувал да налее вода в мелницата на обвинението на ЕК за злоупотреба с монополно положение. Никога. Затова са му трябвали гаранции и както виждате никой от официалната българска страна не задава логичния въпрос "защо се прекъсват без правно основание доставки на природен газ" и защо се поставя на изпитание българската енергийна сигурност.

Това в ЕК го знаят перфектно и затова тук са се разбързали да проверяват Овергаз мрежи и да подменят темата на дискусия, като поставят Европейската Комисия пред свършен факт.

Хората, които съветват премиера явно разчитат на възможността да реализират скоротечна операция а ла КТБ в която бързо може да се отнеме лиценз и да се приключи със смяната на собствеността в условията на тотална преса от страна на държавни институции и компании. На ход е прокуратурата, КВЕР вече действа /в КТБ случая бе БНБ/.

В същност истината е, че Сашо Дончев се опита да се еманципира от своите руски партньори, които просто го предадоха. И сега вероятно търси и със сигурност ще намери западни партньори.

А това се наказва и от Русия и от тук.

Да си припомним и историята на неуспелия опит на Мултигруп да навлезе в бизнеса с природен газ. Сега се отваря възможност за реванш на съвременните наследници на Мултигруп за това, че не успяха през 90-те чрез Илия Павлов преди двадесет години да влязат в газовия бизнес. След като отново Мултигруп управлява, значи се гответе за 1997 година.

Дълго търсих контекста, но той изплува при този анализ - в България отново управлява Мултигруп схемата и хората.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2016 в 11:18

АУТОПСИЯТА ЩЕ ПОКАЖЕ
В края на вече изминалата 2015 г. м инаправиха впечатление две неща.
Първото е, че почти всички социолози,политолози, икономисти, общественици и журналисти, проявяват силен скептицизъм за нормалността на сегашната година както в политическо, така и във финансово отношение. Второто е публикацията на множство астролози, включително и на двама индийски предсказатели, че през 2016 г. България я чака тежко изпитание.
Т. нар. "патриоти" веднага извадиха томахавките и подпукаха Турция като окупатор на български територии.
Тук искам да ви кажа, че българските "патриоти" са последното нещо, което може да стигне до истината.
Преди 26 години Живков падна при 11 млрд долара външен дълг. Това правеше, тогава, около 22 млрд лева дълг. Сега имаме 20 млрд лева. Убедене съм, че още през зимните месеци бюджетът ще бъде пробит и ще се наложи теглене на нов дълг. Това ще срине цялата икономика и търпението на българския вол. А за пощурял вол прегради няма. Вече се очертаха двубои между отделни лица, които отприщват изваждането наяве на изключително нелицеприятни тайни. Цв. Василев-Делян Пеевски, Ченалова плюс Янева-Цацаров плюс Ясен Василев, Доган-Местан-Пеевски, Борисов-Монтерей-САЩ-Русия-Турция. Борисов-Трактора.
Ще се получи така, че трупаните за десетилетия нерешими поблеми ще се изсипят като от самосвал и ще настане паника, суматоха, страх и ужас. Ще хвърчат камъни и ще пищят куршуми.
Подозирам, че ще започнат тихичко да падат глави, включително на най-високо ниво. И товаще стане съвсем скоро. Палежи, катастрофи, бомби, атентати.
Ккто обичам да казвам:
Аутопсията ще покаже!

07.01 2016 в 03:25

Московският агентин "Сашо" е най-дълбоко законспирираната подводница на Москва.

06.01 2016 в 19:50

Както винаги, предупреждаващ и точен в преценката и анализите си.
Чувствайте се предупредени българи, да не кажете после, че не сте знаели, какво ни готвят!

06.01 2016 в 19:19

"След като отново Мултигруп управлява, значи се гответе за 1997 година."

Вътрешният български контекст може и да води към подобен извод, но България сега се намира в съвършено друг, в сравнение с 1997 година, външен контекст. Интересно, дали този нов външен контекст (членството в ЕС,НАТО)няма да се отрази върху последствията в прокарването на "Мултигруп схемата"?

06.01 2016 в 16:15

Нали знаете че мутрите еволюираха в бизнесмени с медии, власт и интерес от обществен контрол? Костов го няма да спира вис, сик и мултигруп - имаме си почетен мултак за министър на културата и млад бизнесмен с лафки, лотарии и т.н

06.01 2016 в 16:07

Подлият агент на ДС "Сашо" /Илиан Василев/ пак се е изкензал на метеното. Абе нагляр, ти като стана агент на ДС, а ДС беше филиал на КГБ и СеСеСеРе, на кого служеше? а и днешна Русия е на светлинни години различна от тоталитарния СеСеСеРе? Айде, дръм оттук, подлого недна и двулична.

06.01 2016 в 15:26

Абе тоя психопат БОйко Борисов все го трепят, все го саботират,и все го свалят от власт! Голямо мрънкало и гомнар! Докога ще разиграва цялата държава?

06.01 2016 в 15:26

Абе тоя психопат БОйко Борисов все го трепят, все го саботират,и все го свалят от власт! Голямо мрънкало и гомнар! Докога ще разиграва цялата държава?

06.01 2016 в 15:12

Ами да се готвим. Ама кой ще излезе да подскача като гламав в дъжда и да подвиква: "Кой не скача е червен!" Кой? А и Слави с Криско ли ще го замените или с Гери-Никол?

06.01 2016 в 15:11

тъпата мутра от банкя пак се e снишила !