Депутатите се връщат на работа, посреща ги протест пред парламента

Йорданка Веселинова 03 август 2023 в 07:00 3346 2

Снимка БГНЕСЕС/Надежда Пеева

Депутатите днес прекъсват лятната си ваканция и се връщат за извънредно заседание на парламентарната правна комисия, по време на което ще гласуват промените в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие.

Пред сградата на Народното събрание депутатите ще бъдат посрещнати от протест. Акцията под надслов "Нито една повече: Промени в закона сега!" настоява за законодателни мерки срещу насилието, основано на пола. Протестът, организиран от "Феминистки мобилизации", започва в 9:30 ч. Организаторите планират и втора акция в понеделник, когато ще има извънредно пленарно заседание, на което законопроектите ще се гледат в зала.

Заседанието на комисията започва в 11 ч. Депутатите трябва да разгледат отново промените в Закона за съдебната власт, на които президентът наложи вето, както и промените в НК и ЗЗДН, предложени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Трите парламентарни групи  предлагат в обхвата на Закона от защита от домашното насилие да влизат и хората, които са в интимна връзка. Към момента за домашно насилие се говори или при условията на брак, или при съжителство на семейни начала. Освен това се въвежда и дефиниция за "интимна връзка": Доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения.

Борисов, Петков и Пеевски предлагат и промени в Наказателния кодекс, според които се увеличават наказанията за причинителите на телесна повреда на до 8 години. (в момента е до 6 г. - б.а.) При наказанията за лека телесна повреда с последствия за здравето отпада възможността за пробация и остава само затвор до две години. Ако няма последствия за здравето, се предлага паричното наказание да се увеличи на между 500 и хиляда лв. (сега е от 100 до 300 лв. - б.а.)

При добра воля промените може да бъдат приети на две четения в рамките на заседанието в понеделник. Такива са и очакванията, особено с оглед на обществения натиск за спешни промени. Ако обаче в рамките на дебата в понеделник се появят предложения за редакции, то депутатите ще трябва да проведат поне още две заседания - едно за извънредна правна комисия и едно за ново пленарно заседание. Възможно е възражения и респективно - желание за редакции, да дойдат от групата на БСП, която в 48-ото НС бе противникът на дефинирането на понятието "интимна връзка" с аргумента за джендър идеологии и Истанбулската конвенция.

Съществува и друг риск, който би попречил на прокарването на промените в спешен характер - "Възраждане" имат законопроект за промени в НК. Според Правилника за организацията и дейността на НС, когато има няколко сходни законопроекта, то те се разглеждат заедно в комисия. Ако депутатите приемат и двата в пленарна зала обаче, то ще е нужно изготвянето на общ законопроект, което отново се прави в комисия. Това значи едно - ако минат два текста, то депутатите ще трябва да се лишат от поне още няколко дни от едномесечната си ваканция, а промените ще се забавят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

2

Уисъл блоър

03.08 2023 в 09:03

До USER4eto: Има някакви стари закони, но те са твърде щадящи за престъпниците, напремир дефинициите за телесна повреда, също така глобите са неадекватни – от 100 до 500 лв
хаха и т.н.

723

1

user4eto

03.08 2023 в 08:42

Закони за насилието е имало винаги, но не се прилагат.
Затова протестите трябва да са не пред парламента а пред сградите на полицейските управления, съдилища, прокуратура.

И на още едно много, много важно място - централата на БКП (БСП). Защото не подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция, под предлога, че тя вкарва (измислената от руzия) "джендър" идеология.
Нищо, че в тази конвенция, във всичките й 30 страници, няма нито дума за трети пол. Ама кака Кури не чете, тя изпълнява кремълски заповеди.

 
X

Да помогнем на украинските деца!