Депутатите от ПП-ДБ няма да участват в извънредното заседание на Народното събрание в петък

OFFNews 25 октомври 2023 в 20:24 1840 2

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Кирил Петков

Парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" ще гласува срещу ветото на президента Румен Радев върху Закона за енергетиката, но това ще стане след местните избори.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в Ловеч. Той допълни, че депутатите от ПП-ДБ няма да участват в извънредното заседание на Народното събрание в петък.

Според програмата на Народното събрание в петък има две точки - обсъждане на ветото на Радев и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, внесен от Делян Добрев и Йордан Цонев.

Петков бе категоричен, че парламентарната група на ПП-ДБ "няма да участват в циркове в парламента", предаде БНР.

"Това е ясна реформа, която трябва да се случи, тя е част от Плана за възстановяване и устойчивост, но от друга страна в петък, преди изборите, когато хората в цяла България трябва да направят най-важните си решения кой да бъде техният градоначалник, това е абсурдно да им хвърляме прах в очите с национални теми. Предизборни циркове в парламента са абсолютно ненужни и няма да бъдем на това заседание. Спокойно можем да отхвърлим ветото веднага след изборите", каза той. 

Той коментира още, че от "Лукойл" се опитват да използват стара загуба, за да прикрият нови данъци:

По думите му от дружеството са декларирали, че тази стара загуба не важи. "Трябва да си плащат данъците. И ние ще настояваме за това - да бъде събрано. Но това става не през PR трибунки, а когато министърът на финансите ги уведоми и оттук-нататък реално няма да се опитват да прикрият нови данъци", смята той.

Петков добави, че служебното правителство е оставило вратичка, която "Лукойл" е използвал. "Едно от нещата, които ще направим, е да затворим тази вратичка. Тя е много проста - дали да се нотифицира Брюксел, или не. Няма нужда от тая нотификация, така че не може да се използва тази вратичка, за да не се плащат данъците", каза съпредседателят на ПП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки