Депутатите окончателно приеха закона за търговските вериги

Симона Костадинова 09 юли 2015 в 17:01 5312 1

Народните представители гласуваха на второ четене промените в Закона за защита на конкуренцията, по-известен като законa за търговските вериги.

Приемането на тези промени така и не успяваше да се случи през последните 4 години, но вече е факт. Законопроектът беше внесен от БСП.

Според текстовете, от български производители вече няма да се събират такси, срещу които не стои никаква услуга. В същото време веригите няма да могат да забавят повече от месец плащанията към производителите.

"Всички ние си спомняме такса „рожден ден", както и таксата за откриване на нов магазин. Това излишно натоварваше българските производители и качваше цената. Ако оттук нататък се поставят такива такси, те ще са нищожни", обясни червената депутатка Корнелия Нинова.

Освен това веригите вече няма да могат да задължават производителите да продават стоката си на друго място на по-ниска цена от тази, на която се продава при тях.

"Например ако едно мляко е 1 лв., производителят нямаше право никъде в страната да го продава за 99 стотинки, което е абсурд и ограничава свободната конкуренция", каза червената депутатка.

Ако новите изисквания не се спазват, ще се налагат санкции в размер на 10% от годишния оборот на дадената стока във всички обекти на дадената верига на територията на страната.

Според промените рискът, ако дадена стока се бракува, вече няма да пада на производителя. Досега често в договорите си търговските вериги задължаваха производителите да осигурят транспорт за върнатата стока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови