„Поправките на БСП в Закона за защита на конкуренцията са опасни“

OFFNews 05 май 2015 в 22:42 3669 2

Петър Славов

Идеята да има нормативна рамка, която да защитава производителите от нелоялни практики на търговци не е от вчера. Такова предложение имаше още по време на 41-ото Народно събрание. Това, което внася сега като промени БСП, обаче е променено по толкова безобразен начин, че се е превърнало в опасен законопроект.

Това заяви депутатът от Реформаторския блок и член на правната комисия Петър Славов по повод поправките в Закона за защита на конкуренцията, които бяха приети на първо четене в парламента.

От БСП обясняват, че идеята е с този закон да се защитят производителите. Добре, но тези поправки не правят това, категоричен е Славов.

Той обясни, че заедно с група депутати готвят промени в съществуващия законопроект, които ще бъдат внесени преди той да бъде гледан на второ четене.

По думите му сред предложенията е методиката за търговските вериги да подлежи съдебен контрол.

Според Румен Гечев от БСП, който е и един от вносителите на законопроекта, предложените промени отговарят на политиката на ЕС за засилване на пазарната конкуренция и за създаването на регулативни механизми, които да гарантират засилването на тази конкуренция.

Търговските вериги играят положителна роля в изграждането на функционираща пазарна икономика и имат редица предимства за българските потребители, а и за българските производители. Същевременно обаче има дисбаланс, който е факт в цяла Европа, между пазарната мощ и злоупотребата с нея от някои търговски вериги, които са в ущърб на производителите, обяснява той.

По думите на изпълнителния директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев обаче този закон е вреден за всички засегнати страни – търговските вериги, производителите и потребителите. Причината за това е, че с тези промени според него се насърчава вносът.

С тези промени държавата се намесва грубо в отношенията между бизнес обекти по един изключително непазарен начин, присъщ по-скоро на централизирана икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!