"Законът за защита на конкуренцията вместо да изпише вежди, ще избоде очи"

Ивайло Анев 30 април 2015 в 16:00 3493 2

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Депутатите от БСП твърдят, че внесените от тях промени в Закона за защита на конкуренцията щели да разрешат проблема при някои некоректни практики на големите търговски вериги, на практика обаче се дават извънредни правомощия на ноторната Комисия за защита на конкуренцията.

Така депутатът от Реформаторския блок Петър Славов коментира приетия на първо четене днес Закон за защита на конкуренцията.

Според промените компаниите с оборот по-висок от 50 млн. лв. за изминалата година, които са предимно големи вериги, трябва да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Славов изрази и своите притеснения относно правомощията, които левицата иска да даде на Комисията, "която не откри данни за монополно или господстващо положение при цените на горивата, когато бензина удари почти 3лв/л.".

Той припомни, че КЗК не откри монополно или господстващо положение и при цените на олиото, когато бяха станали двойни на обичайното, но "взе, че откри нарушения на закона и върна скандалната обществена поръчка за ремонт на Зимния дворец на цена от близо 50 000 000 лева".

Той е гласувал „въздържал се“ по законопроекта, защото "в този му вид може вместо да изпише вежди, да избоде очи". Той и негови колеги от РБ планират да внесат предложения за промени между двете четения с цел ефективен съдебен контрол върху евентуално „несъгласуване“ на даден типов договор от КЗК.

По-рано днес Делян Добрев от ГЕРБ също заяви, че законът се нуждае от съществена редакция между първо и второ четене.

Реформаторът Мартин Димитров също заяви, че е песимист, че предложеният закон ще бъде успешен в този си вид. Той разкритикува КЗК и изрази притеснение спрямо възможността веригите сами да определят някои параметри в договорите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!