Депутати питат Калфин за скандалната поръчка за коли

Симона Костадинова 10 май 2016 в 14:41 4998 4

Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) Мартин Димитров и Петър Славов са внесли въпрос към вицепремиерa и социален министър Ивайло Калфин за пуснатата отново скандална поръчка за покупка на нови автомобили, научи OFFNews.

Поръчката беше спряна през март заради дискриминационните условия и възмущението, което предизвика, но сега е подновена. Новият търг е почти идентичен със стария, но дискриминационните условия, които уреждаха търга за предизвестен победител, сега са замаскирани в критериите за оценка. 

Двамата депутати подчертават, че изискванията, които са заложени в критериите за оценка, са смущаващи. Според тях показателят „наличие на автоматична скоростна кутия“ е ненужен и само оскъпява колата и вдига разхода на гориво. "Учудване буди изискването за мощен двигател с голяма кубатура", посочват още те.

"Макар в основните изисквания към участниците да са отпаднали доста екстравагантните изисквания към автомобил среден клас за ежедневните нужди на дадено ведомство от предходната обществена поръчка -задвижване 4х4, 6-степенна автоматична скоростна кутия и други, те пак могат да бъдат открити сред допълнителните критерии, носещи съществен брой точки за участниците", подчертават Мартин Димитров и Петър Славов в запитването си до Калфин.

Въпросът, който Димитров и Славов са задали на социалния министър, гласи: 

“Какво обуславя заложената висока прогнозна цена закупуването на 10 броя нови автомобили от около 62 хил. лева на брой и какво налага свръхвисоката бонификация в конкурса на автомобили с повишена проходимост /4х4/, мощен двигател с голяма кубатура, съчетани с автоматична скоростна кутия, вместо да се фаворизира по-ниския разход на гориво и цена и оттам-да се постигне икономия за данъкоплатеца?
Не считате ли, че така обявените критерии на обществената поръчка с непропорционално висока бонификация на горните три критерия силно стесняват кръга на възможните доставчици?“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

4

Izalina

10.05 2016 в 17:13

а сега виж и най-последната ... удобно

11841

3

трафоПОСТ

10.05 2016 в 15:48

Значи, хванаха Калфин оакан и хоп, АБВ излиза от управлението, виж последната статия в ОФФ

77927

2

El Commandante

10.05 2016 в 15:13

Какво толко скандално има не разбирам?
Търг като търг: приемаме оферти са секакви автомобили, стига името на марката да почва с Фолкс и да завършва на Ваген.

29585

1

Izalina

10.05 2016 в 15:12

Надиграване - епизод две, сезон ен-ти