Депутати искат оповестяване на публичните лица, свързани с източването на КТБ

Ивайло Анев 18 ноември 2015 в 11:56 2587 1

Депутатите от управляващото мнозинство Методи Андреев (ГЕРБ), Валери Симеонов (ПФ), Мартин Димитров и Петър Славов (РБ) са поискали от Фонда за гарантиране на влогове информация за политици и лица, заемащи висши публични длъжности, които са замесени в източването на КТБ.

Искането е по закона за достъп до обществена информация, като в него депутатите припомнят, че по-рано този месец финансовият министър Владислав Горанов обяви, че предварителният доклад на "Аликс партнърс" за фалита на банката е готов.

„Налице е надделяващ обществен интерес от оповестяване на информацията, тъй като без нейното публикуване не е изключено лица, заемащи публични длъжности – министри, депутати, съдии, прокурори, да продължават да вземат важни решения във връзка с банката”, категорични са четиримата депутати.

Според тях това искане е поредната възможност за осветляване на замесените в аферата КТБ.

По-рано този месец министър Горанов обяви, че докладът, изготвен от „Аликс партнърс”, ще остане тайна - заради договора между двете страни, в който е записана клауза за конфиденциалност. Миналата седмица обаче oт Фонда за гарантиране на влоговете са поели ангажимент пред Димитров и Славов, че в началото на следващата година ще бъде оповестена информация за лицата, свързани с източването на фалиралата банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови