РБ иска разсекретяване на доклада на Венецианската комисия

Последна промяна на 18 октомври 2015 в 16:26 1945 1

Димитър Делчев
Димитър Делчев

Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на конституционната и правна комисии, внесе писмено искане до председателя на Народното събрание за разсекретяване на доклада на Венецианската комисия относно Законопроекта за промени в Конституцията.

В момента Доклада се предоставя само на народните представители и е класифициран като информация с гриф „за служебно ползване“. В същото време интересът на обществеността към доклада е сериозен, а тематиката му засяга значими обществени проблеми. Без текста на Доклада в обществото не може да протече пълноценен диалог относно мнението на международните партньори на България за промените в Конституцията, мотивира искането си Делчев.

Обществото трябва да се запознае с тази информация „от първа ръка“, а не да разчита на преразказите ѝ, които вече се появиха в медиите, категоричен бе Делчев.

Според думите му няма правно обвързващ акт на Венецианската комисия, който да предвижда, че документите ѝ се пазят в тайна или член от Закона за защита на класифицираната информация, който да предполага засекретяването на Доклада.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2015 в 20:07

Няма такъв правен акт и за TTIP, но за него кой знае защо реаниматорите и дума не обелват.
Как е техният евродепутат? Каква е позицията му по този въпрос?