Ексклузивно Националният оперативен щаб вече не съществува, закриха го

Демократична България: Оставката на шефа на КПКОНПИ е задължителна

OFFNews Последна промяна на 28 март 2019 в 15:44 3555 4

Снимка demokrati.bg

Демократична България настоява за незабавната оставка на председателя на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев.

След публично изнесената информация относно закупеното от г-н Георгиев луксозно жилище в кв. „Гео Милев“ в София на цени много под пазарните за такъв имот, а дори и под данъчната му оценка, както и относно начина на декларирането на този имот в имуществената му декларация, става ясно, че той повече не може да оглавява органа по антикорупция, категорични са от дясното обединение.

Демократична България посочва следните причини, заради които настоява за оставката на Георгиев:

- Укриването/недекларирането в цялост на придобитото от него имущество само по себе си съставлява вид нарушение, което тъкмо КПКОНПИ следва да установява и санкционира, което трудно би се случило, ако човек трябва да разследва и санкционира сам себе си, още повече, след като вече веднъж е преценил да не декларира в цялост имуществото си.

- Покупката на имот на непазарни цени от висш служител на подобен пост създава основателни съмнения у обществото за неговия интегритет, морални и професионални качества, а дори и за извършване на престъпление. Едно такова създадено съмнение е напълно достатъчна причина за освобождаване на заемания пост на антикорупционер номер едно в държавата.

- Сама по себе си подобна покупка създава съмнения и още за избягване на данъчно облагане, за разполагане със и заплащане на средства с недоказан произход, които не фигурират в документацията по сделките, както и за деклариране на неверни обстоятелства (отделно от недекларирането на закупения имот в цялост). Разследването и разкриването на несъответствие между притежавано имущество и доходи е тъкмо от компетентността на КПКОНПИ, което не е възможно да бъде обективно извършено докато г-н Георгиев ръководи този орган.

"Възниква въпросът как един български гражданин следва да реагира, когато имотното му състояние бъде проверявано от КПКОНПИ за несъответствие с доходите му, при положение, че в момента у самият Председател на комисията е налице сериозно съмнение за такова? С какъв аргумент пред гражданите служителите на КПКОНПИ ще вършат работата си днес, докато са подчинени на такъв началник?" - питат от дясното обединение.

Редовите служители на комисията са поставени в позорната ситуация да проверяват български граждани и държавни служители за „незаконно имущество“ и корупция в момент, в който началникът им следва да бъде проверен за същото. Г-н Георгиев повече не може да оглавява антикорупционната комисия. Оставката му е задължителна, категорични са от  Демократична България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8392

4

мгергов

29.03 2019 в 16:30

Демократична България е група от хора, които не работят нищо и по цял ден се чудят на кого да искат оставката и как да трупат дивиденти за следващите избори, засега неуспешно.

21662

3

spirit оригиналът

29.03 2019 в 07:38

А Дариткова забравила да декларира "Ягуара",тоз пък не била негова терасата.Абе като не е твоя ,що е в твойта данъчна оценка,да не би комшиите да плащат за тази тераса данъци.Ега си олигофренското обяснение.Интересно как ще се развият нещата.Нагли хора.

3000

2

mladenec

28.03 2019 в 21:58

Оставката е дреболия, след това е важно какво трябва да се направи....Тоя е за панделата отвсякъде...като почнем от случая "Ало, Ваньо"....и безбройните му гадории спрямо много читави хора....Хора, вземете се в ръце.....че все така ще продължават да ни ебават...!!!

21662

1

spirit оригиналът

28.03 2019 в 17:22

Пред"Пик",този твърди,че терасата била обща част,пък е в неговата данъчна оценка.Голям олигофрен.