Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДБ: Служебното правителство ни поставя в газова зависимост от Кремъл

OFFNews 20 август 2022 в 13:09 5470 26

ДБ

Снимка ДБ

Според ДБ с действията и бездействието си служебният кабинет връзва ръцете и на следващото редовно правителство

С разнообразни маневри, откакто е на власт, служебното правителство се опитва да върне “Газпром” като основен доставчик на синьо гориво за България. То не само рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, но и да я постави отново в зависимост от Кремъл, който използва износа на енергосуровини като политическа бухалка.

Това се казва в позиция на "Демократична България", изпратена днес до медиите - след новината от вчера, че правителството ще поръча само един от договорените седем танкера с втечнен газ за предстоящия отоплителен сезон.

"Служебният кабинет се опита да заблуди българските граждани с купуването само на един от резервираните от България седем танкера с втечнен газ, с цел да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с “Газпром”. В последните две седмици правителството проточи преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската фирма Cheniere", пише в позицията.

Според ДБ с действията и бездействието си служебният кабинет връзва ръцете и на следващото редовно правителство, което може да заработи най-рано в началото на ноември. То няма да има достатъчно време да договаря количества газ за попълване на дефицита при вече започнал зимен сезон и по-тежки пазарни условия.

“Демократична България” настоява служебното правителство да започне истински да отстоява българските национални интереси, а не чужди, и в спешен порядък да направи следното, пише в позицията:

- Да запази слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, включително след рамково споразумение за солидарност за използването на терминала;
- Да сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България да може да внася втечнен газ по всяко време;
- Да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, за да се гарантира потреблението в България дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.
- Да издаде акт 16 на интерконектора с Гърция, за да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон и така да се гарантира поевтиняването на газа и парното;
- Да потърси от Алжир възможност за суапови сделки за внос на природен газ, включително чрез износ на зърно;
- Да подготви план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

26

ob1

21.08 2022 в 21:45

Айде да правиш разлика м/у газ, който си складирал в Чирен и може да се ползва когато поискаме и газ, който тепърва има да разчитаме, че някакви педераси може и да подадат... евентуално, ако са на кеф.
А, и м/у другото имаме договор до края на годината, който въпросните педераси не изпълняват. Е за тоя газ ти говорят Киро и Асен.

1220

24

хr4

20.08 2022 в 20:17

Евро, ти нещо проблеми с функционалната грамотност ли имаш? Пушков го каза в прав текст-"България е ВРАЖЕСКА държава и газ за нея НЯМА" Т.е. трябва да се направи всичко възможно за да се подсигури LNG-то, независимо от цената на слотовете, а служебните вместо да бачкат се пипат. Защо? За да докарат криза и да имат оправдание за дългосрочен договор с алкашите. Кое ти е толкова трудно?
В цялата работа има едно хубаво нещо-укропите се справят прекрасно и Матушка пращи по шевовете. Колкото и да се напъват, ушанките са история!

1220

23

хr4

20.08 2022 в 20:08

"...Бившият министър на енергетиката на Румъния Ръзван Николеску е изпратил писмо до еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон с молба да се предприемат мерки за ускоряване на пускането на интерконектора Гърция-България (IGB). Част от тях, според него, е проверка от Европейската комисия на "липсата на волята на ръководството на "Булгартрансгаз" за спазване на поетите ангажименти", поради което газовата връзка се е забавила..."

https://www.dnevnik.bg/sviat/2022/08/20/4381957_v_rumuniia_pitat_zashto_es_ne_proveriava_bulgargaz_za/?ref=home_main Story

Мухаха! Льотчика газ пикае!

1220

21

хr4

20.08 2022 в 19:51

Тролетариата на иZраждане авансово е получил копейки и беснее из всички форуми! Не се напъвайте, палячовци, излишно е! Така или иначе няма да се надскочите.Мах 10% въпреки мокрите сънища на ония генетичен траш от Максуда. Толкова ви е капацитета независимо дали подгяквате на болния лидер, на обединените идиоти или на Копейкин.
А иначе "коалиция Газпром" е ясна. Рублите вече са получени и сега трябва да се заработват.Всичките усилия на руснята да свалят правителството бяха с една единствена цел-подновяване на газовото робство. Само, че служебните олигофрени начело с льотчика не се сещат едно-след като се самоунижат и оближат... на руснята, газ ПАК няма да има и ще си останат с едното лизане. Лошото е, че наистина ни бутат към дефицит и то след като Кирчо и Кокорчо им поднесоха газа на тепсия. Дебилы, бля! Продажници и предатели!

645

18

wakeup

20.08 2022 в 18:41

Какви са тези безумни коментари - всъщност това е българско празнословие , а не коментари. Вие статията изобщо прочетохте ли я. Тежко на България с такива като вас. Не можете едно нормално мнение да споделите. Радев и пенсионерския му кабинет ще ни вгорчат зимата. Този нещастник енергийния министър през цялото време на изявлението се потеше и заеквашe , ще се молим на орките за нещо което злорадо ще ни откажат, а вие ще си пиете парцуцата на студено. Жалки сте.

1331

17

ваксиниран

20.08 2022 в 18:04

Даже ободите ти са копирани от моите - съвсем нищо не можеш да сътвориш! Безполезна твар, на тор да станеш - повече полза за света ще има.
 
X

Да помогнем на украинските деца!