Държавата има 33 хил. места за бежанци, а хотелите освобождават 59 085 души

Ангел Марковски 05 май 2022 в 15:47 3556 1

Снимка БГНЕС

Мариана Тошева

До този момент държавата е осигурила 33 хил. места във ведомствени бази за настаняване на украински бежанци след 31 май т. г. Това заяви на брифинг в Министерския съвет Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и ръководител на Оперативната координационна група към МС.

Тошева обясни, че до този момент в хотели у нас са настанени общо 59 085 души, избягали от военния конфликт в Украйна.

Към 31 май всички хотели, които са заявили, че ще посрещат туристи, трябва да бъдат освободени, заяви тя и допълни, че до края на месеца трябва да бъдат осигурени и още места. Базите, в които ще бъдат настанявани хората, са на различни държавни ведомства. За придвижването е създадена специална организация от страна на Министерството на транспорта и съобщенията, уточни Тошева.

По данни на агенцията до този момент общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души.

За кратки срокове държавата успя да осигури подслон на всички хора, идващи от Украйна, заяви още Мариана Тошева. Част от украинските бежанци, които са си намерили работа у нас, вече могат и сами да си осигурят жилище под наем и да заплащат разноските за него, посочи тя.

Председателят обяви, че агенцията за бежанците също е пострадала от хакерската атака, която е уязвила много от системите за работа.

Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова каза, че друга много важна задача на правителството е осигуряването на мерки, които да подпомогнат приобщаването на украинските граждани, бягащи от войната и даване на възможност да си "стъпят на крака". Поради това днес на заседанието на Министерския съвет се обсъжда постановлението, с което на всички граждани от Украйна, получили статут за временна закрила, ще им бъдат платени здравните осигуровки за три месеца. След като изтекат, тези хора ще имат право да се самоосигуряват, така че да продължат да имат достъп до здравната система. За децата и възрастните държавата ще продължи да плаща здравните осигуровки до края на временната закрила, информира Величкова.

Тя каза, че правителството е предвидило мерки за насърчаването на заетостта, като например подпомагане за наем през работодателя. Тоест хора, които са намерили работа, да имат допълнителна финансова помощ за заплащане на наем, поясни Величкова.

По въпроса за това кой ще гледа децата, особено тези до 7-годишна възраст, докато хората са на работа, Величкова каза, че се работи по създаване на бързи и облекчени условия, с които държавата да подпомогне граждански организации, фирми и активисти да могат изграждат детски центрове за отглеждане на деца. Идеята е това да бъде добър механизъм не само за украинските деца, но и за българските, каза Красимира Величкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

05.05 2022 в 15:56

Колко места има в почивните бази на администрацията?
Щото те и без това сега имат доста работа....
А ловната хижа на вълка? Питам само...