Даниел Лорер: Никой не е изказал несъгласие Кирил Петков да е премиер

Надяваме се до края на другата седмица да можем да говорим с имена, каза Лорер за бъдещите министри

Рени Петрова 17 ноември 2021 в 21:04 7996 3

Никой не е изразил несъгласие Кирил Петков да е премиер досега. За българския избирател гражданството на Петков не е казус.

Това заяви Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" пред бТВ. 

На въпрос дали той ще е бъдещия министър на външните работи Лорер не потвърди, но и не отрече. "Очевидно в нашия отбор имаме някакви идеи за позиции, но всички това предстои да се финализира в резултат на коалиционни преговори. Надяваме да се до края на другата седмица да можем да говорим с имена", каза още той.

Бъдещият депутат обясни още, че по време на първите срещи между партиите всички са дали заявка, че са готови да участват и да сложат настрана партийното си его, "за да работим всички за една коалиционна програма, която да можем да изпълним заедно за доброто на България. Надяваме се работните групи да заработят най-късно до средата на следващата седмица по различните сектори на икономиката на България".

На въпрос дали от коалицията се притесняват, че са започнали преговори с политически лидери в оставка Лорер каза: Разбира се, защото е важно хората, с които говорим, да бъдат подкрепени от своите формации. Няма поставени червени линии от нас, или останалите партии, с които водим преговори.

По думите му за Продължаваме промяната е изключително важно да се направи една много активна разяснителна кампания за зеления сертификат, ваксините и ползите от имунизацията.

Няма да пуснем Македония за ЕС поне до края на годината 

Според Лорер 14 декември е нереалистично кратък срок за постигане на цялостно споразумение. Темата България е многократно по-важна.

"За нас е много важно да виждаме целите Балкани като един голям регион от 65 млн. души. Колкото е важна историята, която споделяме със Северна Македония, толкова са важни настоящето и бъдещото. В бъдещите преговори ще акцентираме не само върху историята, но и върху съвместните икономически проекти, които можем да имаме", обясни той. 

На въпрос дали спорът с Македония може да се прекрати само с признаване на малцинства Лорер заяви, че малцинства не е правилната дума: Там говорим за македонски българи и отстояването на техните права за нас е от първостепенна важност.

Даниел Лорер допълни, че ако оставим единствено историята да движи преговорите занапред, това няма да даде достатъчно добър резултат и за двете страни. "Така, че ще отворим и допълнителни дискусии относно икономическия напредък между двете страни. А историческата дискусия ще се движи успоредно. Така, че и двете страни да бъдат удовлетворени", обясни той. 

По думите му работата на историческата комисия не предлага напредък и двете страни се чувстват неудовлетворени от това, което се случва.

"Нейната функция трябва да бъде подпомагаща, но не и единствена в този процес. Спорът е дълбок и ние знаем, че на Балканите нашите народи са обвързани от много дълга история. Тези дискусии трябва да извървят своя път. Това се случва между всички междусъседски народи на Балканите и няма начин това да е единствения път за разговори между нас и тях", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови