Да, България възложи на ръководството си да работи за обединение с ПП за вота

Националният съвет на партията призовава и за общо явяване на евроизборите с "Продължаваме промяната" през 2024 г.

OFFNews 30 януари 2023 в 01:08 3895 6

Лидерът на

Снимка БТА/Владимир Шоков

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов

Националния съвет на "Да, България", част от коалицията "Демократична България", възложи на ръководството на партията да работи за трайно обединение с "Продължаваме промяната". 

В събота Националното съвещание на Демократи за силна България (ДСБ) даде мандат на председателя на партията Атанас Атанасов за "преговори за предизборна коалиция на предстоящите парламентарни избори за общо явявяване във формат партии от "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната" (ПП).

От "Да, България" призовават ръководството на партията да "води разговори с партньорите от ДБ за дълбоко и трайно консолидиране на обединението като модерна дясно-центристка формация и започване на подготовка за общото ни явяване на евроизборите".

Ето какво гласи решението на Националния съвет (НС) на "Да, България":

"Убедени сме, че България трябва има управление, което да постигне 5-те национални цели, за които в момента има отворен исторически прозорец: 

- Приемането ни в Шенген;

- Влизане в еврозоната;

- Депутинизация и укрепване на националната сигурност, което включва нулева зависимост на българския енергиен сектор от Русия и ускорена модернизация на българската армия и служби, както и продължаваща военно-техническа помощ за Украйна;

- Реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост;

- Провеждане на правосъдна реформа и търсене на конституционно мнозинство за дълбока реформа на модела за управление на прокуратурата.

За да може да бъде осъществен този дневен ред, след изборите трябва да се излъчи истинско демократично реформаторско парламентарно правителство. За целта “Продължаваме промяната” и “Демократична България” трябва да намерят подходящия формат за участие на изборите, който да може в най-голяма степен да гарантира получаването на първия мандат и успешното реализиране на политическата формула, която ПП и ДБ предложиха за осъществяване на втория и третия мандат в рамките на 48-ото Народно събрание.

С оглед на горното НС упълномощава ръководството на партията да води преговори за съвместни действия (предизборна или следизборна коалиция) между ДБ и ПП в рамките на парламентарните и местните избори през 2023 г., включително:

- Подписване на коалиционно споразумение между ДБ и ПП, което да определи политическите цели на коалицията и да формира механизъм за вземане на решения, който гарантира демократична коалиционна култура;

- Създаване на програма за управление на коалицията, която да отразява идеологическите разлики между ДБ и ПП, да гарантира дясно-центристката идентичност на ДБ и нейните приоритети за модернизация на страната, насочени към иновациите и икономика с висока добавена стойност, дигиталната трансформация, стремеж към балансиран бюджет, реформиране на институциите в страната и постигане на върховенство на правото.

НС потвърждава мандата за коалицията с ПП за местните избори с цел смяна на управлението на българските общини, особено в София и други ключови градове, за освобождаване на местното самоуправление от модела на феодализация.

НС оценява високо работата на ДБ и възлага на ръководството на Да, България да води разговори с партньорите от ДБ за дълбоко и трайно консолидиране на обединението като модерна дясно-центристка формация и започване на подготовка за общото ни явяване на евроизборите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

6

ob1

30.01 2023 в 16:01

Ае, сашке, къде е правителството на тиквата? Щото вече спечели едни избори, пък нещо не го вдигна... импотентен лъжец е шефът ти, моето момиче!

1017

5

IvoIvo

30.01 2023 в 11:36

Удавници за сламка милите...

22547

3

dolivo

30.01 2023 в 08:49

Дбилчо платения ака ли ака, разкошен

2073

2

Johnny B Goode

30.01 2023 в 06:04

Аз лично бих пожелал един добър психиатър за Сашка.