Quantcast

Д-р Ненков: Здравната ни система работи добре за парите, които има

OFFNews Последна промяна на 23 август 2014 в 15:54 3517 4

Д-р Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването.

Здравната ни система не работи никак зле за парите, с които разполага, но върху нея не бива да се прехвърля безотговорността на някои хора към собственото им здраве.

Това заяви пред "Дарик" служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков.

Той напомни, че е нужно увеличаване на екипите в спешната помощ, както и, че увеличаването на здравната вноска неминуемо ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата здравна помощ у нас.

В никакъв случай на този етап спешната помощ в София няма да се оправи без още спешни лекари, категоричен е служебният министър.

Големият проблем по думите му е, че линейки са викани за случаи, които не са спешни и това отнемало много голям ресурс.

„Така се получават драмите. Колегите в координационния център на Спешна помощ някак трябва да отсеят тези, които са много спешни, да изпратят там екип, а тези, които не са толкова спешни, да изчакат.

Но това по телефона е изключително трудно. Без да го видиш и прегледаш човека, не можеш да прецениш. В центъра са опитни хора и в голям процент от случаите успяват да определят кой е спешен и кой - не. Но този който е оставен на изчакване, се чувства изоставен.

Това наистина е ужасно, но на този етап такива са възможностите на спешната помощ. Трябва увеличаване на екипите - ако това стане и се подобри организацията на работа на Спешната помощ, ефектът ще е двойно по-добър", коментира Ненков.

Той посочи още, че системата има нужда, както от повече финансиране, така и от по-голям контрол върху течовете.

Ненков определи като несериозни твърденията, че  здравното министерство имало резерв от финанси за още една актуализация на парите на Здравната каса.

„Нашата здравна система не работи никак зле за парите, с които разполага. Всеки от нас, който има приятел в чужбина, може да попита за прословутата достъпност, за която европейците нас много ни ръчкат - колко време се чака за общопрактикуващ лекар, дори не за специалист - седмици", изтъкна министърът.

Според него отговорността за здравето си я носи всеки един човек: "Не може цял живот да пиеш, пушиш и ядеш и после лекарите да са виновни за това, че имаш цироза. Тази безотговорност към здравето не бива да се прехвърля към здравната система".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2014 в 13:10

Я първо внесете на 700-800 000 вноски дето правителството не ги плаща и тогава ръсете глупости. Като се увеличи вноската ще се намали събираемостта и пак в л..та. Този министър да се заеме да озъпти болниците дето изнудват пациенти да си търсят кръводарители и да ги накара да си плащат за банките кръв. Вместо това те раздуват спекула. Тези като влязат в МС почват да говорят като надрусани. Да не ги упояват там с трева?

24.08 2014 в 10:27

Поредния олигофрен на хоризонта. Никой ли не разбра,че промяната трябва да е в НЗОК. В нея и бюджета на САЩ да влезе, ще пропадне някъде и парите пак няма да стигнат. Трябват поне още 2-3 каси. Преглътнахме противоконституционното събиране на здравни вноски, но поне да знаем къде и за какво отиват. Защото поне 90% от хората в момента си мислят,че техните вноски лекуват и циганите.

23.08 2014 в 19:47

Значи правилното държавническо решение ще е ние, данъкопладците, целенасочено да намалиме още повече плащаните от нас пари за тая система - ЗА ДА ЗАРАБОТИ ТЯ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ и В НАШ ИНТЕРЕС, а не да е източник за регламентирани кражби от политиканстващия олигархичен башибозук!

23.08 2014 в 18:03

... тоя нещо се опитва да ни Работи, май (а като му погледнеш мутрата - съща андреева...)

... хахахахахахаха

... не се пробвай с процентите, чичо докторе, да не ти спре тока насред анестезията...