Бучковски: Подходът на Кирил Петков е форсиран от македонска страна

OFFNews 16 ноември 2021 в 10:06 3646 0

Подходът, който промотира Кирил Петков след изборите по въпроса за Северна Македония, е форсиран от македонската страна, обяви специалният пратеник на Скопие за България Владо Бучковски.

Веднага след вота за президент и Народно събрание двамата съпредседатели на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще търсят нов подход за решаване на проблемите между двете държави. И посочиха, че ако това зависи от българската страна, политиците няма да бъдат проблем. 

Според Бучковски България и Северна Македония ще намерят бързо общ език с евентуалното ново българско правителство с премиер Кирил Петков, съобщава телевизия Телма, цитирана от БТА.

"Този подход, който той (Кирил Петков) промотира, честно казано е форсиран от македонска страна, от момента, в който станах специален представител на правителството. Наследих вече подготвената пътна карта, която съгласувахме, и където се опитвахме чрез действията на нашето външно министерство да бъдем много по-прагматични и много по-продуктивни. Това, което казва Кирил Петков, че това е работен процес и не знае колко бързо ще се съгласуват работните групи, а аз знам, че вече имаме документ, който може да отговори на тези искания, и мисля, че бързо бихме намерили общ език", каза Бучковски.

По думите му ключовият въпрос все пак е дали София и Скопие ще успеят да постигнат това до 14 декември. Бучковски посочи, че има окуражаващи резултати и очаква в България да има политическо правителство и нова стратегия от българска страна, която да отговаря на Македония, но казва, че трябва да е ясно, че "времето не ни е съюзник".

Бившият посланик в България Марян Гьорчев обаче смята, че няма време това да бъде постигнато до декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!