Кирил Петков: Искаме нов подход за решаване на проблемите между София и Скопие

Този път, ако зависи от българската страна, политиците няма да бъдат проблем, казва той

OFFNews 15 ноември 2021 в 09:18 7238 0

Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че ще търсят нов подход за решаване на проблемите между България и Северна Македония. В изявления за агенция МИА, цитирано от БТА, двамата обясняват, че сега никой нито в България, нито в Република Северна Македония има полза от това между двете държава да няма най-добри междусъседски отношения.

"Искаме нов подход за решаване на проблема между Скопие и София. На Балканите живеят 65 милиона души и когато можем да имаме единен пазар, свободна търговия, инфраструктурни връзки и да летим от Скопие до София за 40 минути, всички ще живеят по-добре. Балканизацията и разделенията в региона попречиха да работим за по-голямата цел и да бъдем по-добри", казва Петков.

Той подчертава, че преди няколко месеца на среща със зам.-министър на икономиката на Северна Македония са се договорили да разговарят за общата търговия, както и за това кои са българските и македонските доставчици на стоки и услуги и кои са клиентите в двете страни.

"Видяхме, че София и Скопие имат много възможности за взаимна полза. Проблемите спряха тези възможности, от които двете страни може да имат полза и да напредват. България и Северна Македония трябва да работят заедно и това трябва да стане с работни групи, които трябва да бъдат съставени не само от историци, а и от хора от бизнеса, науката и културата, за да може да говорят за това, от което всички ще имат полза, а не за онова, от което едната или другата страна потенциално може да има загуби", казва Петков.

Според него това трябва да се прави в последователен процес, не веднъж на четири месеца, а всеки месец с конкретни резултати, за да може България да види коя е темата, от която Северна Македония е най-заинтересувана.

"Трябва да сменим парадигмата на нашите отношения и да видим кои са общите икономически работи, които може да направят двете страни. Например защо няма авиокомпания, която лети от София до Скопие. Това трябва да бъде темата", е казал Петков пред МИА.

Асен Василев допълва, че в отношенията между двете страни трябва да се говори за бъдещето и за настоящето.

"Хората трябва да се чувстват спокойни, никой да не бъде угнетяван, трябва да има общ бизнес, групи студенти от двете страни да могат да се посещават взаимно, да се организира балканско първенство по футбол, а не само българо-македонско, и хората да се опознаят и да живеят по-спокойно и в двете страни. Тогава фокусът на историята ще се прехвърли в настоящето и на онова, което можем да направим в бъдеще, тъй като ако гледаме само назад, никога няма да направим крачка напред", смята Василев.

Според Петков, ако историците в съвместната Комисия по историческите и образователните въпроси имат ясен мандат, ако се срещат веднъж месечно и постигат резултати, много по-бързо ще бъдат преодолени нещата, които правят невъзможна крачката, която иска Северна Македония - начало на преговорите с ЕС.

"Това се прави с работа, а не с "искам - не искам". От двете страни трябва да си подадем ръка, да бъдем добри съседи и да започнем да говорим за всички положителни неща, които можем да получим, както и за всички неща, които трябва да бъдат разчистени между нас. Не е добре проблемите да бъдат замитани под килима. Проблемите трябва да се решат", казва Петков.

Асен Василев и Кирил Петков са категорични, че това може да се постигне със съвместна работа и действия на екипи от двете страни.

Петков изтъква, че има много близки приятели в Северна Македония, които му казали, че хората от двете страни на границата имат симпатии едни към други, но някои политици "объркали работата".

"Този път, ако зависи от българската страна, политиците няма да бъдат проблем", подчертава Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови