Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП: Вече има листи на чакащите и в онкоболниците

Левицата ще даде на съд Здравната каса

Нели Чолашка 22 април 2015 в 14:20 2039 0

Мая Манолова показва съобщението на вратата на онкоболницата в Благоевград.

БСП се готви да сезира Върховния административен съд (ВАС) за решение на Надзорния съвет на Здравната каса от 23 март тази година, когато е взето решение за бюджетите на болниците, които са твърдо фиксирани и намалени за тази година.

Това обяви червеният депутат д-р Емил Райнов след среща на парламентарната група на социалистите със здравния министър д-р Петър Москов.

Според социалистите решението на Надзора на касата е взета незаконно, защото гласуването на лимитите е взето с 4:3 гласа, а съгласно Закона за здравното осигуряване решения се взимат с минимум 5 гласа "за". Когато се вдигнало шум около това решения, от Надзора обяснили, че необходимият пети глас е потвърден по телефона.

В закона никъде не е записано, че неприсъствено могат да се взимат решения, уточни Райнов.

Социалистката Мая Манолова пък показа съобщение на входната врата на Онкологичната болница в Благоевград от 21 април, което гласи:

"Във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за месец април 2015 г. спираме приема на пациенти по клинични пътеки и клинични процедури, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи.

Организирани са листи на чакащите, където пациентите могат да бъдат записани за лечение през месец май 2015 г. в съответното отделение на здравното отделение".

Съобщението е подписано от управителя на болницата д-р Георги Георгиев.

Това означава, че се сформират листи на чакащите дори и за онкологични заболявания, даже за обезболяващи страдащите от онкозаболявания ще трябва да чакат до месец май, коментира Манолова и допълни, че това състояние на здравеопазването може да се определи само с една дума - "обреченост".

Д-р Емил Райнов напомни, че БСП не подкрепя голяма част от предложен ето от Москов промени в Закона за здравното осигуряване, които от тази седмица ще се гледат на второ четене.

Социалистите са против разделянето на пакетите от здравни услуги на основен и допълнителен, промяната в управлението на Здравната каса (повече представители на правителството), предложенията за плащания на дължими здравни вноски 15 години назад и др.

"Аз съм доволен от тази среща. Принципът ни е такъв – да търсим подкрепа навсякъде в парламента и обществото, независимо от това дали политическите ни пристрастия съвпадат или не", коментира след срещата здравния министър.

Москов харесва поправката, внесена от депутати на Реформаторския блок, държавните служители да плащат сами здравните си вноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!