Миков към управляващите: Спрете експеримента със здравето на българина

OFFNwes 08 април 2015 в 14:37 2700 7

Снимка БСП/Пресцентър

Михаил Миков

"Управляващото мнозинство да спре безумния експеримент с живота и здравето на българина, да не приема Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, защото той е опасен за живота - на днешните и бъдещите поколения".

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков.

По думите му от 15 години, след началото на либералните реформи в здравеопазването, резултатите са катастрофални.

"Идеята за по-малко държава и повече пазар в здравеопазването доведе до крайна комерсиализация на системата, до отказ на държавата от конституционните й задължения към здравето на българските граждани. До недостъпност за бедните", каза още Миков.

По информация на Миков стотици хиляди граждани без доходи са лишени от достъп до здравеопазване.

"Когато бедните са много, когато доходите са ниски, да засилваш бизнес посоката на здравеопазването, това не е по-малко от геноцид. Недостойна търговия с живота и здравето на българина”, коментира лидерът на социалистите.

Според него вместо да се ангажира с решаването на натрупалите се сериозни проблеми и деформации в здравната система, управляващото мнозинство предлага с поправки в Закона за здравното осигуряване увеличаване на хаоса в системата.

„Правителството решава с Наредба кой да се лекува и кой да чака. Въвежда се понятието "капацитет", за да се обоснове плащането от болния българин”, каза още Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови