Реформаторите внасят корекции в законопроект на Москов

Нели Чолашка 09 април 2015 в 15:40 3202 2

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Петър Москов на парламентарен контрол.

Депутати от Реформаторския блок внесоха предложения към законопроекта за промени в Закона за здравното осигуряване на техния здравен министър Петър Москов.

Д-р Димитър Шишков и Петър Славов от Реформаторите предлагат подновяване на здравноосигурителните права да става след плащане за 5, вместо за 15 години назад. Москов много държи на 15-те години.

Мотивите на двамата депутати за 5-годишния срок е, че той е съобразен с изискванията по Закона за данъчната давност.

Там е вписано, че всички нередовни платци след 1 януари 2016 г. ще бъдат подадени и към НАП и когато искат да платят здравните си осигуровки, ще трябва да внесат и всички останали задължения към държавата, за да си възстановят здравните права.

Толерансът, който се дава на нередовните платци към момента, е достатъчно голям, за да имат възможност да подновят правата си за здравно осигуряване и да не се стига до системата на НАП, коментира доц. д-р Димитър Шишков.

По сега действащото законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година и веки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца.

Ако правата не бъдат подновени по сегашните правила, то от догодина нередовните ще трябва да платят всички видове невнесени осигуровки за 5 години назад, за да придобият отново право на здравно осигуряване, предвижда предложението на д-р Шишков и на Петър Славов. 

Днес беше крайният срок за внасяне на предложения за второ четене към Закона за здравното осигуряване. ДПС също внесе свои поправки, които предвиждат в семейства с един работещ и безработни пълнолетни, работещият да осигурява хората без доход но върху минимален доход.

Идеята на здравния министър Петър Москов е хората с неплатени здравни вноски да ги издължат за 15 години назад, за да имат право на лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!