БСП ще иска вот на недоверие за здравеопазването

OFFNews 29 септември 2018 в 16:04 2691 0

Националният съвет на БСП реши ПГ на "БСП за България" да внесе вот на недоверие срещу правителството за здравеопазването, съобщават от партията.

Това решение бе взето заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри.

"Това не е здравна реформа, а здравен геноцид", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър.

Управляващите обмислят да въведат втора здравна застраховка от 12 лева месечно. От нея ще се доплащат медицинските услуги на стойност над 700 лева. Терапията до 700 лева ще се поема от Здравната каса.

По-рано днес здравният министър Кирил Ананиев лансира нова идея, според която пациентите да дължат по-висока здравна вноска, ако не се явят на годишните профилактични прегледи.

В предаването "Седмицата" на Дарик той обясни, че ако пациент, който заделя 8 процента върху дохода си за здравна осигуровка и не отиде на преглед в дадена календарна година, предложението е от следващата вноската му да се увеличи на 8.5 на сто, докато не реши да се яви на изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови