БСП: С новите цени на билетите тежестта от проблемите в транспорта се прехвърлят върху софиянци

Столичните общински съветници на БСП ще оспорят новите цени на билетите за градския транспорт

Ружа Райчева 12 януари 2023 в 10:34 1552 1

Общинският съветник Иван Таков (БСП) в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Общинският съветник Иван Таков (БСП) в Народното събрание

Общинските съветници на БСП в София ще оспорят новите цени на превозните документи, влезли в сила в началото на годината. "Тези промени отблъскват хората, вместо да ги приканват да използват повече градския транспорт", заяви зам.-председателят на Столичния общински съвет Милка Христова. 

От 1 януари 2023 г. в сила влязоха новите превозни документи - билети 30+ и 60+, а хартиените билети отпаднаха. Вече се пътува с билети или карти само на електронен носител, може да се плаща директно с банкова карта (до цената на еднодневна карта от 4 лева), билетът, закупен от водач, е 2 лева.

Вече не се продават 10 талона за 12 лева, но ако са ви останали, те ще може да се използват до края на март тази година. Еднократното пътуване струва поне 1,60 лв. Целодневната карта за всички линии е 4 лева, а 24-часовата карта - 6.

Билет 30+ (1,60 лв.) и билет 60+ (2,20 лв.) позволяват прекачване в рамките на посочените минути. Пътуването може да се довърши с един билет, дори да е направено в последните секунди на последната минута.

Председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Иван Таков заяви, че са поискали съвместен брифинг с парламентарната група на партията, за да се противопоставят на водената от Столична община политика за определяне на цените на билетите и картите на градския транспорт.

"Групите на ГЕРБ, "Демократична България" и "патриотите" повишиха цената на билета от 1,60 на 2 лева и лишиха стотици хиляди столичани от възможността да използват удобните превозни документи, които са свикнали да ползват, и които са изгодни да ползват", каза той. 

Таков посочи, че най-вече са засегнати най-уязвимите групи - учениците и пенсионерите. Цената на ученическата карта скочи на 20 лева от 9, а тази за пенсионерите - от 11 лева на 25. От БСП настояват да бъдат запазени цените на старите превозни документи за обществения транспорт. 

"В спешен порядък ще внесем доклад за промяна в тази наредба. Държим тежестта на проблемите в градския транспорт да не бъдат прехвърляни върху гражданите на София", заяви Иван Таков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews