ГЕРБ: Новият изборен закон дава по-голяма тежест на левия електорат

Елица Мартинова 20 януари 2014 в 11:31 2929 5

Цецка Цачева, Снимка: БГНЕС, Архив
Цецка Цачева, Снимка: БГНЕС, Архив

С цел прочистването на избирателните списъци от "мъртви души" в Изборния кодекс се прокарва идеята списъкът с гласувалите на предстоящия евровот да бъде изборното тяло оттук нататък. На следващите избори, останалите желаещи ще трябва тепърва да бъдат дописани. Това ще придаде по-голяма тежест на левия екторат завбъдеще.

Такава теза изрази зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева по врме на кръгла маса на тема "Мерки за всеобщо гласуване", организирана от НДСВ.
"Като се държи сметка, че участието на евровот по традиция е с най-ниска изборна активност, става ясно, че изборното тяло оттук нататък в максмална степен ще бъде консолидиране на лявото и на един друг вот, който не го бърка какви са дните, а винаги отива и гласува", изтъкна Цачева, намеквайки за ДПС.

Според нея това ще работи в услуга на БСП завбъдеще, защото за следващите избори ще въведе допълнителни административни изисквания за избирателите, които не представляват електората на БСП или ДПС.

От НДСВ припомниха, че в средата на декември стартираха кампания-подписка под мотото "Гласуваме всички!". Те предлагат в Изборния кодекс да се въведе пакет от стимули за всеобщо гласуване. Замислените от НДСВ мерки включват въвеждане на данъчни отстъпки и облекчения при плащане на административни такси за гласуващите, а изборите да се провебдат в работен ден, който е обявен за почивен.

Според НДСВ обявеният пакет ще доведе до по-висока избирателна активност, която би обезсмислила търговията с гласове.

Според председателя на НДСВ Антония Първанова българското общество се е изморило от рестрикции, санкции и заплахи и добре да се помисли за стимули. По думите й решението на проблема ще дойде, "когато станем толкова много, че не можем да бъдем купени".

Цачева подкрепи идеята изборите да се провеждат в работен ден, но подчерта, че това няма да бъде приложимо за предстоящия евровот, който трябва да се проведе в периода между 22 и 25 май. По думите й точно в този период ще се проведат матури по български език и математика, което би изключила участието на много млади хора, които ще имат право на вот за пръв път.

В дискусията се включи и председателят на Партията на Зелените Валентин Симов. Според неговата формация промяната в изборната система може да се постигне единствено чрез въвеждането на задължително гласуване. Партията предлага смесена мажоритарно-пропорционална система, при която половината от депутатите (120 народни представители) да се избират мажоритарно в едномандатни избирателни райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки