Quantcast

ГЕРБ: Новият изборен закон дава по-голяма тежест на левия електорат

Елица Мартинова Последна промяна на 20 януари 2014 в 11:31 2380 5

Цецка Цачева, Снимка: БГНЕС, Архив
Цецка Цачева, Снимка: БГНЕС, Архив

С цел прочистването на избирателните списъци от "мъртви души" в Изборния кодекс се прокарва идеята списъкът с гласувалите на предстоящия евровот да бъде изборното тяло оттук нататък. На следващите избори, останалите желаещи ще трябва тепърва да бъдат дописани. Това ще придаде по-голяма тежест на левия екторат завбъдеще.

Такава теза изрази зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева по врме на кръгла маса на тема "Мерки за всеобщо гласуване", организирана от НДСВ.
"Като се държи сметка, че участието на евровот по традиция е с най-ниска изборна активност, става ясно, че изборното тяло оттук нататък в максмална степен ще бъде консолидиране на лявото и на един друг вот, който не го бърка какви са дните, а винаги отива и гласува", изтъкна Цачева, намеквайки за ДПС.

Според нея това ще работи в услуга на БСП завбъдеще, защото за следващите избори ще въведе допълнителни административни изисквания за избирателите, които не представляват електората на БСП или ДПС.

От НДСВ припомниха, че в средата на декември стартираха кампания-подписка под мотото "Гласуваме всички!". Те предлагат в Изборния кодекс да се въведе пакет от стимули за всеобщо гласуване. Замислените от НДСВ мерки включват въвеждане на данъчни отстъпки и облекчения при плащане на административни такси за гласуващите, а изборите да се провебдат в работен ден, който е обявен за почивен.

Според НДСВ обявеният пакет ще доведе до по-висока избирателна активност, която би обезсмислила търговията с гласове.

Според председателя на НДСВ Антония Първанова българското общество се е изморило от рестрикции, санкции и заплахи и добре да се помисли за стимули. По думите й решението на проблема ще дойде, "когато станем толкова много, че не можем да бъдем купени".

Цачева подкрепи идеята изборите да се провеждат в работен ден, но подчерта, че това няма да бъде приложимо за предстоящия евровот, който трябва да се проведе в периода между 22 и 25 май. По думите й точно в този период ще се проведат матури по български език и математика, което би изключила участието на много млади хора, които ще имат право на вот за пръв път.

В дискусията се включи и председателят на Партията на Зелените Валентин Симов. Според неговата формация промяната в изборната система може да се постигне единствено чрез въвеждането на задължително гласуване. Партията предлага смесена мажоритарно-пропорционална система, при която половината от депутатите (120 народни представители) да се избират мажоритарно в едномандатни избирателни райони.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2014 в 20:26

"Всеобщо задължително гласуване" имаше при социализЪма. Сега ГЕРБЕРАСТИТЕ искат да го върнат ОБРАТНО тоя КОМУНИСТИЧЕСКИ АРХАИЗЪМ да мъчат народа хората да ходят като говеда под строй да им гласуват. Еми какво друго ТПО-ТЪПО да измисли бившата партийна секретарка завършила РАБФАК?

20.01 2014 в 13:58

Това е много странно....още преди нова година самата Мая Манолова си каза в шоуто на Слави, че идеята на новият изборен кодекс е точно да облагодетелства БСП.

20.01 2014 в 12:18

Да бъда дописван. Да ме извинят разните оидеолози на БСП и компания. Хайде да видим как ще стане тая. Къде е конституционното равно право на всеки на глас. Такова правило няма как да мине. Толкова от Мая Манолова. Колко месеца се мухари вече с Изборния закон. Това измисли явно. Винаги съм знаел, че багажа й е малко, сега ще го разберат масово хората.

20.01 2014 в 12:14

Великани на мисълта, велики партии и велики мислители - как го броят тоя електорат като пилци, след като на всички избори гласоподавателите за всяка партия са различни, като брой подадени гласове, да не би всеки да гласува вечно по един и същ начин. А къде е тогава електората на НДСВ от 2001 г. ? Каква е пък тая "зелена"партия на Симов - дето ще ми предлага задължително гласуване и мажоритарна система ... Нали точно мажоритарната система е измислена за да подпомага кандидатите от партията на властта, как точно малките партии ще ни предлагат въвеждане на такава система, освен ако не са явни мюрета? Е наистина няма такъв абсурд като в България, ей ...

20.01 2014 в 12:09

Да бяхте вкарали проверка на личните карти, 4 години кво си пипкахте с Фидоската?