БСП предлага чисто нов закон за горите

Нели Чолашка Последна промяна на 19 ноември 2014 в 11:35 1932 5

Снимка Ивайло Анев

Корнелия Нинова и Светла Бъчварова

БСП е внесла проект на нов Закон за горите, съобщи Корнелия Нинова от левицата. По думите й с този нов закон ще бъде спряна незаконната сеч.

"Продължава незаконната сеч в горите, разрушаването на общински и междуселски пътища при извозването на дървесината. Наближава и зимният период и сме загрижени за цената на дървата за огрев за хората.

Решени сме да се сложи край и защото незаконната сеч е една от причините за предизвиканите наводнения напоследък в страната. Така, че предлагаме комплексни мерки в Закона за горите, с които да се сложи край на беззакония, на корупция, на незаконна сеч и незаконен износ на българска дървесина", обясни Нинова.

Светла Бъчварова от БСП уточни, че социалистите са прокарали промени в Закона за горите в 42-то народно събрание, но се оказало, че те са недостатъчни и затова сега предлагат нов закон.

Предложените промени касаят териториалния обхват на горските стопанства. Досега те бяха определяни от министъра на земеделието, а се предлага това да става с акт на Министерския съвет след икономически анализ.

Причината, че досега министрите са правили странни разделяния и събирания на горски предприятия без никаква икономическа обосновка.

Социалистите настояват и да се премахне текста, който дава възможност на тези, които наемат територии, да имат право да ограждат и да забраняват на други лица да влизат в горите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2014 в 22:20

е къв ше да е тоя чисто нов закон за горите които са останали бе другарко ? да не би ваще нови младежки попълнения да почнат да залесяват изсечените гори , които с ваше и на дпс разрешение бяха обезлесени ?

19.11 2014 в 13:28

"...досега министрите са правили странни разделяния и събирания на горски предприятия без никаква икономическа обосновка".
Но е съвсем ясна личната "икономическа" обосновка на господа министрите.

19.11 2014 в 13:04

Я бсп решили да ударят шамар на дпс. :)

19.11 2014 в 12:52

Мамицата ви, проспахте възможността докато бяхте на власт, а сега в опозиция изведнъж имате решения за всичко. Ае в дивия

19.11 2014 в 12:18

Вълкът предлага закон за кокошките ...Смях !