БСП отказа офертата на ГЕРБ да оглави комисията за Конституцията

Симона Костадинова 27 май 2015 в 13:30 2971 1

От БСП отказват предложението, което им направиха от ГЕРБ, да оглавят парламентарната комисия, която ще разглежда промените в Конституцията.

Това стана ясно от думите на депутата от БСП Чавдар Георгиев, който говори пред журналисти в парламента.

"При условие, че нашата парламентарна група е против тези изменения на Конституцията, сами разбирате, че това предложение не е целесъобразно", каза Георгиев.

Той все пак определи предложението като интересно и заяви, че "отговаря на капацитета на парламентарната група на БСП и народните представители, които я представят".

От БСП определиха като "добра новина" заявката на Георги Първанов, че АБВ има готовност да подкрепи подписката на левицата срещу срещу решението за заем от 16 млрд. лв. Очаква се Първанов да се срещне с лидера на БСП Михаил Михов, за да обсъдят тази възможност.

"Наистина с тази подкрепа ние ще можем да внесем искането за противоконституционноста на Закона за одобрение на този огромен дълг, заробващ страната ни. И ако наистина има пълно разбиране и подкрепа от страна на АБВ, това ще се случи, но все пак трябва да протече този диалог между лидерите на двете формации", коментира Георгиев.

В същото време от БСП заявиха, че са против предложените от Калфин пенсионни промени и ги нарекоха "недовършени". Те предложиха свои промени, които по думите им били по-добри:

"Предлагаме увеличение на осигурителната вноска с 2% от 1 януари 2016 г., както и максимален осигурителен праг в размер на 10 минимални заплати и това да бъде фиксирано, а не всяка година да се определя от бюджета - по този начин хората с по-големи дохои ще плащат по-големи вноски. Предлагаме още увеличение вноската във фонд "Безработица" на 2%, като аргументите ни са, че безработицата е висока - навремето този процент се намаляваше, но нямаше таква безработица", заяви Корнелия Нинова.

По думите й предложенията на БСП не били популистки и нямало да доведат до задълбочаване на дефицита в НОИ и в пенсионната система, защото тези мерки щели да донесат 970 млн. лева повече приходи. 

От БСП смятат, че ако пенсиите бъдат преизчилени с завишен процент, което щяло да доведе най-малко до 10% увеличение, ще струва 800 млн. лева. А ранното пенсиониране, което предлагат, ако не стигат 2 години стаж или възраст, би струвало 20 млн. лева и то само в първите години, защото " след това намалената пенсия до края на живота компенсира тези разходи".

"В разходната част ние предлагаме подобряване на мерките, което ще струва 820 млн. лева. Както виждате не само, че не увеличаваме дефицита в НОИ, а напротив. С тези разходи гарантираме на хората, на които не им достига малко, за да се пенсионират, да не прибягват до опити да се сдобият с инвалидна пенсия, а да се пенсионират по-рано. Гарантираме и преизчисление на сегашните пенсии, които са ниски", обясни Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови