Борисов за еврото: Просто малко забавяме темпото (видео)

OFFNews 20 февруари 2020 в 18:48 4760 4

„Ние като държава сме подписали договор с ЕС, където сме приели като ангажимент да приемем еврото. Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, един министър и от една партия, ако щете, защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото“. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред началото на Европейския съвет в Брюксел крои предимствата за страната ни. „Искам национален консенсус и всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата“, каза още министър-председателят.

България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април, заяви по-рано днес зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. „Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“, каза Домбровскис.

По финансовата рамка трябва да сме много предпазливи като говорим, защото 60 млрд. евро по-малко бюджет означава трудни преговори, коментира Борисов Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. на ЕС, която ще бъде обсъдена на извънредното заседание в Брюксел на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС.

Борисов акцентира върху кохезионната и общата селскостопанска политика, които са важни за България. Министър-председателят добави, че за страната ни също е от значение да бъде запазено правилото n+3, което е свързано и с кофинансирането, като даде пример с инфраструктурните проекти. „При нашите процедури, при нас текат хиляди обжалвания, това са правилата, ние за две години, особено за големите инфраструктурни проекти, не можем да започнем, камо ли да ги довършим“, аргументира се министър-председателят Борисов. Според него ако се намалят сроковете, държавите няма да могат да се справят и ще трябва да връщат пари.

„Подготвен съм да съм диалогичен. Ще бъде непрекъснат диалог за компромиси“, заяви Борисов. Той изрази подкрепа за традиционните европейски политики, като същевременно посочи, че за да бъде конкурентоспособен ЕС на САЩ и Китай, е необходимо и отделянето средства за иновации и нови технологии. Българският министър-председател изтъкна и новите амбиции на ЕС в киберсигурността, общата европейска отбрана, включително и Зелената сделка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

4

order

21.02 2020 в 11:36

КЪДЕ 1/2 ЗАКОННА ЗАПЛАТА, КЪДЕ Е ПАЛАТ В ИСПАНИЯ!!!!!

Борисов замесен в пране на пари? Испанските власти разследват премиера…..
Барселонските власти са започнали разследване за пране на пари срещу премиера Бойко Борисов. Органите за противодействие на корупцията в областта проследяват влизането на пет милиона евро в две компании, свързани с луксозно имение и скъпарски магазин.
Прокуратурата в Барселона разследва дали Борисов има участие в пране на пари с международно участие, предават от испанското издание “El Periodico”. Каталунската полиция е намерила съвпадение при разследването, което свързва престъплението с Борисов.
https://mobile.frognews.bg/article/191539/

12262

3

ivan bikov

21.02 2020 в 10:08

Е от това по бавно накъде?

15509

2

Бухльо

20.02 2020 в 21:09

Диалогичен ще е? Няма да ги оправя бързо? Ти да видиш. Коментарът на Краси между другото е достатъчен.

11719

1

Краси

20.02 2020 в 19:12

Абе тъпо парче, ти вече 10 години бавиш темпото и ни остави на опашката на Европейския Съюз, защото нямаш топки да вземеш едно мъжко решение и да го осъществиш, без да се съобразяваш с всеки плачльо, който е излязъл да протестира за нещо!
Без вас, крадлива, корумпирана банда, отдавна щяхме да сме и в Шенген и в Еврозоната.
С всеки изминал ден управлението ви става все по-комунистическото, а с каскета направо го въздигнахте до болшевишко.