Борисов: Управляващите са страхливци. ДПС и БСП: Не му е сега времето за дебати

Нели Чолашка 23 май 2014 в 11:13 3639 3

Пленарна зала

„Безспорно е, че те са едни страхливци, но това не ме учудва. Така или иначе не идват на работа месеци наред, така или иначе се вижда подкрепата на правителството – няма и 19 депутати".

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира проваления дебат по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ срещу енергийната политика на кабинета "Орешарски".

Този път заседанието се провали заради липса на депутати от БСП, ДПС и "Атака". По традиция кворум няма заради отсъствието от зала на депутатите от ГЕРБ.

"Виждате, че тройната коалиция действа в синхрон – кога да има и кога да няма заседание, вместо в днешния ден да блеснат всичките им лъжи. Особено сутринта слушах Таско Ерменков, че интерконекторите те са ги направили.

Вие видяхте, когато направихме интерконектора на Румъния и стана готов. Или когато с комисар Йотингер и премиера Дачич в Брюксел подписахме за интерконектора със Сърбия”, коментира още Борисов.

На въпрос защо се сърди на управляващите, когато прилагат похватите на ГЕРБ той отговори: „Кворумът е задължение на управляващите. Когато получих мандат от президента, защото нямах кворум в парламента, върнах мандата. Пламен Орешарски да бъде любезен и да върне мандата, както аз, ако това е неговата подкрепа". 

Парламентарните групи са преценили, че макар и необходим, дебатът за енергетиката под формата на вот на недоверие не се разполага в добрите традиции на парламентаризма - да се разисква вот на недоверие, ден преди вота на суверена, който ще бъде даден на 25 май, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него този дебат под формата на вот на недоверие ще има след изборите.

И в предишни случаи на вот на недоверие съм казвал, че макар и крайна форма, вотът на недоверие е своеобразен диалог между управляващи и опозиция и това не трябва да се драматизира. В случая не е подбрано най-подходящото време.

Днес се случи това, което се случва близо година в българския парламент. Не е е приятно. Колко ще продължи това е въпрос, който ще бъде даден също на 25 май. Надявам се всички да се съобразим с вота на избирателя", каза още Местан.

"Уважаваме правото на всяка опозиция да използва парламентарния вот на недоверие към правителството. Категорично не разбираме как може партия, свалена от власт заради провал в енергетиката, да поставя точно вот на недоверие за енергетика", обяви Корнелия Нинова.

Очакваше се лидерът на партията Сергей Станишев да коментира проваления вот на недоверие, но тъй като е в листата на Коалиция за България, националните медии не могат да го включат в репортажите си, ако не са платени.

Нинова потвърди думите на Местан, че след изборите ще има дебат за вот на недоверие на темата енергетика. От БСП били подготвени с аргументи.

На обвинението на Борисов, че само 19 души подкрепят правителството Атанас Мерджанов от БСП отговори, че това всъщност е липса на подкрепа за вот на недоверие в деня, в който се закриват предизборните кампании.

Мая Манолова пък в заключение призова хората да гласуват на 25 май свободно, активно и по съвест.

"Не подценявайте миньорите, не обиждайте тяхното достойнство, Те са хора със самочувствие и ще направят сами своя избор", каза тя по повод обвиненията към Христо Ковачки, че принуждава работниците от неговите мини да гласуват за БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!