Барикадите пазят полупразна пленарна зала, заседание няма да има

Елица Мартинова 23 май 2014 в 09:24 5997 22

Парламентът под полицейска обсада в деня на дебата за вота.
Парламентът под полицейска обсада в деня на дебата за вота.

Както се очакваше, Народното събрание не събра кворум за да започне днешното извънредно пленарно заседание, на което трябваше да бъде разгледан вотът на недоверие към кабинета, внесен от парламентарната група на ГЕРБ.

Процедурата по регистрация в 9 ч. успя да събере само 109 депутати, а за началото на работния ден са нужни 121 души.
Парламентарните редици на ГЕРБ бяха почти пълни. От 94 депутати по списък в залата бяха 90 души. От "Коалиция за България" присъстваха лидерите на групата. В залата бе Сергей Станишев, председателят на парламента Михаил Миков, заместничката му Мая Манолова, Янаки Стоилов, Корнелия Нинова и още трима депутати. От ДПС се регистрираха седем души, сред които и председателят на групата Лютви Местан. "Атака" пък бе представена от четирима души. Нито един независим депутат не се регистрира, макар че отцепникът от ГЕРБ Георги Марков е тук.

Миков даде 20-минутна почивка, след която депутатите ще направиха нов неуспешен опит, който отново събра само 109 души. Втората регистрация и провала на заседанието предизвика викове от страна на ГЕРБ, които скандираха "страхливци".

Междувременно за заседанието пристигнаха и част от министрите на кабинета. За да видят неуспешния опит за събиране на кворум, в залата бяха премиерът Орешарски, вицепремиерите Йовчев и Бобева, финансовият министър Петър Чобанов и енергийният министър Драгомир Стойнев. Те бяха посрещнати с викове "оставка" от редиците на ГЕРБ.

Председателят Миков отбеляза, че ентусиазмът на ГЕРБ е добър, но безполезен.

"Не става с викове, а с присъствие. Ентусиазмът е добър, но става с присъствие", каза Миков.

Тази сутрин парламентът осъмна барикадиран с високи ограждения в деня на дебатите за вота на недоверие.

За сигурността на кабинета "Орешарски" се грижат високи заграждения и жандармерия, като присъствието на силите на реда напомня протестите от миналото лято. Полицията е отцепила целия периметър около сградата и картината изглежда досущ като по време на миналогодишните протести. Достъпът е силно ограничен.

Металните огради около Народното събрание не са махани от близо година, но днес те са значително подсилени в сравнение с последните месеци.

В района се забелязват поне 10 автомобила на жандармерията, засилено е полицейското присъствие.

Половин час преди началото на днешното заседание, насрочено за 10 ч, в района имаше и неголяма група протестиращи. Екип на "Господари на ефира" също е пред входа, в очакване на следващия носител на антиприза "Златен скункс". "Наградата" е предвидена за депутата Даниел Георгиев, станал известен с прозвището "иди ми-дойди ми", защото в последната седмица не можа да излезе наясно със себе си къде иска да членува - в ГЕРБ или в "България без цензура". В крайна сметка ГЕРБ го изключиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!