Борисов ще замине на посещение в САЩ след Нова година

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2018 в 15:52 2057 1

Екатерина Захариева с Марк Помпео, държавен секретар на САЩ

Премиерът Борисов ще замине на официално посещение в САЩ в началото на 2019 г., обяви външният министър Екатерина Захариева в предаването "Събота 150" на БНР. Захариева се завърна от визита в САЩ вчера.

Външният министър обясни, че САЩ искат да работят с България и връщат интереса си към нашия регион.

„Много пъти по време на посещението чух благодарност към България за конструктивната роля, която играе в региона, Желание на САЩ да работи заедно с нас за това да укрепим сигурността в нашия регион и нашите съседи да имат европейската перспектива. (...) Изключително позитивна оценка и дори искане и мнение за ситуацията в региона присъстваше в разговорите. Ангажирани са, не мисля, че не са. Може би е имало периоди, в които не е изглеждало така, но определено това, което аз усетих сега в това посещение във Вашингтон, усилията, които България полага, са много високо оценени и дори има желание, получих предложение, за сътрудничество с двата института по техни програми и България в региона на страните от Западните Балкани“, обясни Екатерина Захариева.

По време на посещението е повдигнат и въпросът с българските визи в САЩ. Това, което остава като неизпълнено условие, за да паднат визита, е отказите да намалеят пдо 3 процента. Всяка година процентът падал, но все още сме далеч от тази цифра, добави министърът.