Борисов се разгневи, че нямаме ваксини: Това е политически шамар

OFFNews 16 март 2021 в 16:11 8445 2

Премиерът Бойко Борисов разкритикува остро липсата на европейска солидарност при разпределението на ваксините за отделните страни в Европейския съюз.

Днес той участва в работна среща с лидерите на Австрия, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия във Виена.

Борисов посочи, че винаги е вярвал в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет и че ваксините ще се разпределят пропорционално на глава от населението, което обаче не се е случило в действителност.

"В момента единият подход е като на Орбан (б. ред - Виктор Орбан, премиер на Унгария), да се вземат руски и китайски ваксини, а другият е като нашия европейски подход – една несправедливост да бъде поправена. Ние не сме надзорен орган, който да следи разпределението. Казват дата, изпращаме камион и започваме да ваксинираме. Ние не искаме някакви подаяния, защото България е инвестирала в разработването на ваксините. Откъде-накъде сега ще има таблица за класиране. Това е политически шамар! Излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер. Ние сме инвестирали, платили сме солидарно. Надявам се утре на срещата с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел този въпрос да бъде решен окончателно", заяви Борисов.

Той се възмути и че нито една от компаниите не изпълнява договорите си.

"Нещо повече, оказва се, че и нарушават договорите си, нарушавайки пропорционалното разпределение, което като Съвет сме решили. Казват, че имало някакъв комитет, който взимал по-важни решения в ЕС, защото аз не разбирам как може да се променят нещата без ние да сме гласували", добави той.

Борисов посочи и че Комисията е казала да се въздържаме от руски и китайски ваксини. 

"И ние сме поръчали от тези, които са ни казали. Нашият призив от днес е несправедливостта да бъде променена. Иначе действително ще излезе, че месец май едни държави ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат. И ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни", добави премиерът.

Борисов посочи и че "на 4 април у нас предстоят избори и на нас са ни особено важни ваксините".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

2

Любомир Димитров

16.03 2021 в 21:56

Че е шамар, шамар е !!!
И то лично за ББ, който поръча първоначално основно ваксини от Астра-Зенека цялата полагаща ни се квота от 4.5 млн. дози и само 1 млн. дози от полагащите ни се квота от 6.2 млн. от Пфайзер.
Едва когато се разбра, че Астра-Зенека няма да спази графика си за доставки в средата на януари бяха поръчани допълнително 2.9 млн. дози от Пфайзер.
Пропорционално досега доставките от Пфайзер са значително повече като процент от договорените с Пфайзер отколкото тези от Астра-Зенека. При Пфайзер те са около 22% от първоначално поръчаните 1 млн, а при Астра-Зенека са около 6%.
Така че освен шамар ББ трябва да очаква и натриване на носа на предстоящото обсъждане на въпроса с другите премиери и ЕК.

3162

1

Grigor Arssov

16.03 2021 в 16:49

Чуждестранни медии ядосаха Бойко Борисов на срещата в Австрия, на която шест държави обсъждат проблемите с разпределението на ваксините. Журналистите зададоха въпрос обсъждал ли е австрийският канцлер Себастиан Курц с премиера Борисов, като част от Европейската народна партия, темата за свободата на медиите.