Борисов: Полимери разграбен, собствениците с Майбах

OFFNews 07 август 2017 в 11:12 13946 8

Снимка Архив

Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оценка. 

Това заяви днес министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в обявения в несъстоятелност завод в Девня, цитиран от Фокус. 

Акционери в завода са Евгения и Николай Баневи, които по-рано през годината заявиха, че предприятието е неправомерно обявено в несъстоятелност с цел да бъде унищожено.

„Първо искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това действително е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме ще причини огромни екологични последствия. Тук се обръщам и към Зелените освен всичко останало, което правят, да наблюдават и такива процеси, коментира Борисов. По думите му активите отиват за частниците, а вредният отпадък и утилизацията остава за данъкоплатеца.

„Добре ли е? Не само не е справедливо, просто звучи като виц, но е факт. В момента държавата чрез областния управител плаща тока, водата, охраната, наблюдението, а виждате в какво положение са резервоарите. Следващите дни буквално започваме да ги разкарваме из цяла Европа“, добави премиерът. Той уточни, че няколко пъти е говорил с главния прокурор. 

„Даже сутринта преди няколко минути му звъннах да го питам все пак може ли това, което казвам, да се огласи с негово знание. Той е направил необходимите проверки с варненския окръжен прокурор и делата са доста напред в момента. Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите. До него идва директна тръба на „Нефтохим“ от Бургас, за да не се возят по пътищата всякакви летливи и вредни материали. Всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедеси-Майбах“ и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме“, каза още Бойко Борисов.

Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии, обясни премиерът.

„Да кажа на хората, в следствие на тази разбойническа приватизация колко милиарда е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Във Варна, Девня и Провадия 15 млн. биха могли да се похарчат за доста по-стойностни неща“, каза той.

Борисов допълни, че в държавата има десетки, "да не кажа стотици" подобни случаи. 

„На цели фабрики са изнасяни оборудванията. Тук е купена инсталация, която всичко това да утилизира и те с цялото си нахалство я продават в Румъния. Взимат и от нея парите. Убеден съм, че главният прокурор ще направи така, че от срещу неизвестен извършител, каквото е в момента ограбването на цял завод, гордост на Балканите, да има известен“.

„Избягвам да давам публична оценка на хората. От наша страна каквото е необходимо правим. Благодаря, че сте тук, за да може да кажете на хората, че могат да спят спокойно и по най-бързия начин ще ги избавим от това зло. Не е честно да събираме толкова пари, за да ги вкараме в инфраструктура, пенсии, заплати и така непрекъснато да ги харчим, за да изчистим стари бакии“, каза още премиерът.

„Новият собственик на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи. Това е историята на българския Преход. Надявам се, че с влизането на Антикорупционния закон и създаването на този орган, той ще се занимае не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки, защото те носят много по-големи щети от всичко останало", каза още премиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

4

Izalina

07.08 2017 в 12:45

Аз не разбирам защо брадатият параноик досега не е осъден или поне въдворен. Че и за президентин се гласеше.

Изключително вредно номенклатурно отроче - кот' пипне -
разсипе.

Не че боко мноо убав, ама поне каза нещо на глас най-после. Айде сега да си признае и останалото, което знае/прави и да се самокрие и той.

17439

2

мнение от IP

07.08 2017 в 11:55

След 8 години Борисов се сети, как стоят нещата с приватизацията. С тези темпове на "досетливост" около 2050 може би ще се сети КОЙ кой е..
 
X

Да помогнем на украинските деца!