Борисов пое към Петрич и обяви пълна диверсификация на газовите доставки

OFFNews 01 януари 2021 в 12:08 2855 0

Снимка БГНЕС

Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ. Правим огромни инвестиции в енергийната сфера, за да бъдем геостратегическа държава, да можем да транзитираме всякакъв газ през 100% българска инфраструктура и да има пълна диверсификация за поколения напред. Това заяви министър-председателят Бойко Борсов, който още в предиобедните часове на 1-ви януари посети модернизираната компресорна станция „Петрич“.

Министър-председателят се запозна с модернизацията на газопреносната мрежа с Гърция, която е от критична важност за доставката на азербайджански природен газ, предаде БГНЕС. Заедно с премиера по време на инспекцията бяха министрите на енергетиката и финансите Теменужка Петкова и Кирил Ананиев, а също така и посланикът на Азербайджан у нас Н.Пр. Наргиз Гурбанова. На събитието присъстваха официални представители на компаниите „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“.

„Поколения политици искаха да се направят реверсивните връзки, но не знаеха как… Близо 400 милиона лева струва тази инвестиция, за да бъдем геостратегическа държава, която да може да транзитира всякакъв газ, а от вчера и днес вече и азерски газ“, заяви Борисов и посочи новите компресорни станции.

Ще получаваме по 1 млрд. куб.м. азерски газ и се надяваме да се договорим с Баку за допълнителни количества, които да бъдат доставени на страната ни, посочи премиерът. Той заяви, че след инспекцията ще има разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

„Когато някъде към лятото стане готова газовата връзка с Гърция, „Балкански поток“ работи, компресорите се подменят с най-добрите американско производство. От днес можем да кажем, това е пълна диверсификация“, подчерта Борисов.

Посланичката на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова определи като исторически момент днешния ден. „Това е мечта на много българи, която се радвам, че успяхме да реализираме“, каза на свой ред министър Теменужка Петкова. „Много хора има с идеи, желание, амбиции, но с възможности, които да направят това, което е направено, досега не е имало. Претенденти много, но никой не го е направил. Не е било правено, защото не е лесно. Изискват се усилия, политическа воля и умения. Всички интерконектори са направени по време на нашето управление“, допълнни премиерът Борисов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов припомни, че формулата с „Газпром“ бе предоговорена и бяха възстановени над 200 млн. лв. на българските потребители. Заработи газовата борса и вече се търгуват количества, което е голяма стъпка в либерализацията на природен газ. „Доставките от Азербайджан също са значимо събитие и голям успех“, категоричен беше Павлов.

Булгаргаз“ ще внесе предложение в КЕВР за понижение на цената природния газ за месец януари, съобщи още директорът на "Булгаргаз".

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов напомни, че първите количества природен газ от Азербайджан за България са резултат от сключения договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR. От 31.12.2020 г. до 1 октомври 2021 г. доставките ще се реализират по временен маршрут до входен пункт Кулата – Сидирокастро на българската газопреносна мрежа, след което с изграждането на интерконектора Гърция-България доставките ще продължат по точката на свързване между TAP и IGB – Комотини, Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови