Борисов назначи професор, съдийка и историк за зам.-министри

OFFNews Последна промяна на 23 май 2017 в 13:21 5275 1

Борисов назначи професор, съдийка и историк за зам.-министри

Премиерът Бойко Борисов назначи трима нови зам.-министри.

Николай Проданов и Десислава Ахладова-Атанасова ще са заместници на Цецка Цачева в Министерството на правосъдието. Към момента Цачева има само един зам.-министър - бившият прокурор и по-късно административен съдия Евгени Стоянов.

Проф. д-р Николай Проданов има над 30 години преподавателска и научно-изследователска работа. Той е преподавател към катедра "Публично-правни науки" в Юридическия факултет на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Десислава Ахладова-Атанасова е магистър по право. От 2014 г. е председател на Районен съд – Перник, а от няколко месеца е избрана за председател на административния съд в Перник. 

Преди няколко месеца изборът ѝ предизвика разногласия в съдийската колегия на ВСС заради неспазване на закона - Атанасова беше избрана при наличието на кандидат от самия административен съд – Ивайло Иванов и при изрична разпоредба в Закона за съдебната власт, че претенденти от по-ниско ниво се назначават само по изключение. Въпреки това Атанасова беше избрана от мнозинството в съвета, без да е ясно кое е наложило „изключението“. По-късно другият кандидат за поста оттегли жалбата си в съда срещу назначението. 

За заместник-министър на образованието и науката е назначен Петър Николов. Той е доктор по история и магистър по политически мениджмънт. В периода 2014-2017 г. е парламентарен секретар на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови