Борисов: Изграждането на 'Хемус' е необратим процес

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2020 в 15:22 2992 4

„Всичко, което е необходимо за автомагистрала „Хемус“, сме го осигурили, така че изграждането й да е необратим процес. Ще видите като стане готова, в Северна България каква разлика и развитие ще има“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира изграждането на АМ „Хемус“ в участъка от Търговище към Шумен.

„Много ни е красива България, но е много трудна за изграждане на пътища. Това, което най-много ме радва е, че в момента няма участък от магистралите, по който да не се работи, макар и на различни етапи“, акцентира премиерът Борисов. Той добави, че когато „Хемус“ бъде изградена, магистрала „Тракия“ ще се облекчи, което още повече ще благоприятства развитието на туризма.

По време на инспекцията министър-председателят Борисов отбеляза напредъка по строежа на огромните мостови съоръжения по трасето. „След 2 месеца като дойдем, тук вече ще има поставен чакъл“, категоричен бе премиерът.

„От скалата път се прави! И пак - бързо се строи, няма празници, няма делници, работи се много усърдно. От Търговище до Белокопитово вече може да се минава по чакъл“, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той изтъкна, че по време на строежа на магистралата, археолозите са открили уникални находки, които вече са в музеите.

Изграждането на отсечката от п. в. „Белокопитово“ до п. в. „Буховци“ започна през 2018 г., но строителството се забави заради обжалване на отчуждителните процедури. Работеше се в участък от близо 1,5 км, където строително-монтажните работи са вече изпълнени на 95%.

Очаква се сериозен напредък и в оставащите близо 15 км от трасето. За тях бе получено разрешение за строеж в края на 2019 г. и в момента се правят насипи, изкопи, укрепване на откоси, бетонови, кофражни, армировъчни работи. Извършва се реконструкция на водопровод. Работи се и по големите съоръжения. През 2019 г. държавната фирма „Автомагистрали“ започна строителството и на новите 134 км от магистралата в участъка от п. в. „Боаза“ до пресичането с първокласния път Русе-Велико Търново. Очаква се АМ „Хемус“ да е готова през 2023 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5616

4

zuljin

03.01 2020 в 17:52

Необратим е само края на политическата ти кариера... Това със сигурност ще ти е последният мандат, тъп еднокнижен МИЛИЦИОНЕР.

2103

3

Дедовия

03.01 2020 в 17:44

Не знам кой процес е необратим, но знам кой процес е невъзможен. Това е поумняването ти.

3774

2

ЛАФЪРДИЕВ

03.01 2020 в 15:32

И за кви ДВА месеца хортува.. Кат до месец ша са чуй за поредното изчегъртано до скала корито на поредната рекичка..
Дет Автомагистрали УЖ ша го чистят..

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

03.01 2020 в 15:26

Я!!!
Ма тя Жипката още не е изтрезняла от Новата година..
Та вертолет са наложи да я отменя!!!