Борисов искал пълен контрол над сделката за ЧЕЗ, Гинка заминава за Чехия, за да лобира

OFFNews 01 март 2018 в 09:20 11658 16

Борисов искал контрол над ЧЕЗ, Гинка заминава за Чехия, за да лобира

Премиерът Бойко Борисов е изразил намерение държавата да поеме контрола над електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това стана ясно след срещата му с Гинка Върбакова, собственик на "Инерком", фирмата, който се включи в сделката.

Пред медиите Върбакова каза, че заминава за Чехия, където ще се срещне с представители на държавната компания ЧЕЗ, за да ги убеди, че българската държава може да бъде надежден партньор. Тя каза, че лично тя няма против държавата да участва в сделката. 

„Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием“, заяви Върбакова. 

Тя каза, че е склонна държавата да има участие в сделката. "Склонна съм да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да даде съгласие", заяви Върбакова в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев

Върбакова заяви, че в сделката няма участие на български банки, въпреки че само преди дни премиерът Борисов заяви, че една от банките, заявила участие във финансирането, е българска. Тя не пожела да даде повече подробности, тъй като ставало въпрос за банкова тайна и конфиденциална информация.

Финансовият министър каза, че държавата има възможност да участва в купуването на компанията чрез средства от държавния бюджет или „чрез частно придобиване през някоя от другите компании“. По думите му обаче това в настоящия етап не може да стане, тъй като разговорите са напреднали.

Ние изразихме воля, че искаме да участваме в тази сделка, ако чешката страна се съгласи, заяви Горанов.

Той каза, че правителството е в "деликатна ситуация", тъй като зависи от "волята на два частни субекта". "Виждаме добрата воля от страна на българското дружество да допусне държавата до сделката", коментира той и уточни, че се надява държавата да може да има "най-малкото контролен дял" в компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

16

ELPIDA

01.03 2018 в 16:35

zuljin -No 6, ничия глава няма да падне! Всичко е много добре отиграно,Те са подготвени за резила.Създават изкуствен хаос и сега чрез намеса, бонусът им е да не подават оставка.Казала съм го в първия си пост,казал/а си го и ти в твоя първи пост.Вярно, че от prima vista е идеално този възлов отрасъл в икономиката ни да бъде в държавни ръце, Но, ооо, Боже, още по-лесно т.е. „законно“ ще ни лъжат и ще си отклоняват всичко , което им е нужно от „първа необходимост“ ! Скептична съм в истинността на заинтересоваността , че този кабинет безкористно „ боледува за благото“ народно .Къде “спаха“ цяла година?! Категорична съм, че има завоалирана мистика. И колко ли още срещи ще имат с Гинчето - с гласност и без гласност?!Това поне , е моето мнение.Съжалявам за дългия обяснителен режим, не си падам.

20699

15

Новак

01.03 2018 в 12:42

Стефане, много точен въпрос. Чу се, че е била ангажирана голяма международна адвокатска компания - там хонорара на час на обикновен служител е колкото няколко годишни заплати на средно платен българин. Тези пари кой ги плати? А те са платени - не са добри намерения. И разни други съпътстващи разходи, които май даже не можем да си представим. И това всичко от няколко ВЕИ-та? Че сме прости, прости сме (щом Боко е на власт 10 години) ама за чак пък толкова наивни не би трябвало да ни мислят поне.

23293

14

Стефан

01.03 2018 в 12:30

НАП, например, знае ли за такива движения? Няма да питам за касовата бележка за "малката черна рокличка",
нито за бележката от фризьорския салон - те са малоценни и малотрайни.

23293

13

Стефан

01.03 2018 в 12:22

Даа ...
Е те тва е да си селска милионерка с осем класа. Ще те изпържат, че и без паркинЗИ ше те оставят:)
Маце ма, я да видим кой, на кого, и с кви пари е платил само хартиите покрай намеренията ти. Понеже там консултанти, адвокати, нотариуси, едно-друго ... При интерес половин милиард лева - никой от тия не е бил съседа, който в седми клас веднъж бил в час по, и сега ти е направил услуга.

Дай да видим тия хартии, щото и там става дума за много нули.

17439

12

мнение от IP

01.03 2018 в 12:12

Ей тази снимка на Горанов с Гинка е апотеоз на всичко в нашата държава. Пардон - "държава".

14469

10

случайно прочетох

01.03 2018 в 11:45

Гинка защо първо не завърши средно образование, после висше и после да си купува енерго разпределително дружество?
Какво ни будалкат и лъжат, че правителството нищо не е знаело?
Прокуратурата какво чака?
ОСТАВКА!

20699

9

Новак

01.03 2018 в 11:12

А каква е Гинка та тя ще убеждава Чешката държава, че Българската държава може да бъде надежден партньор?
Страшният ни проблем е, че Тиквун на практика е съсипал и остатъка от държавност в България. Той нарежда на депутатите как да гласуват, той нарежда на прокуратурата кой да разследва, сега нарежда на частна фирма какво да прави. Заобиколен е от клакьори, които не са на по-високо интелектуално ниво от него (за морално даже не говорим). Оная шушумига Биков днес говори едно, утре точно противоположното.
И още по-страшното е, че това се приема за нормално.
Може и да вземат ЧЕЗ, но какво стана с БДЖ като е държавно дружество?
Май вече наистина няма друг изход освен Терминал 2.

21061

8

рамбо

01.03 2018 в 11:03

Трудно ми е да повярвам, че и досега Борисов не е имал пълен контрол върху сделката, още от самото начало. Толкова много събития не могат да са станат случайно :Продажба на останалия 33% държавен дял от него преди 3-4г., посещение на чешкия премиер у нас, финансиране от банки близки на "Кой"...По-скоро след като работата се разсмърдя сега се търси някакъв политически приемлив за него изход. И започвам да се притеснявам за тая Гинка вече-нали знаете, като има високо напрежение по мрежата първо горят бушоните.