Борисов за ЧЕЗ: Някой иска да повтори февруарските протести, но оставка няма да има

OFFNEWS 27 февруари 2018 в 17:46 6747 14

Премиерът Бойко Борисов съзря в скандала около продажбата на ЧЕЗ на Гинка Върбанова опит да бъдат повторени февруарските протести от 2013 година, когато първото правителство на ГЕРБ подаде оставка.  

"От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, по друг сценарий, със същите изпълнители, пак с ЧЕЗ, ток и популистки изказвания", каза Борисов пред журналисти в Народното събрание и добави, че именно по този начин е дошло правителството на Пламен Орешарски. 

Борисов обаче заяви, че този път кабинетът няма да подава оставка и ще "разнищи докрай хората, които организират този сценарии". 

"Насажда се усещането, и то много планирано, че Гинка от Пазарджик, прави сделка, като някой от нас стои зад нея. Това не е истина и цели други последствия", добави Борисов и подчерта, че правителството е подценило ситуацията през последните дни. 

Той заяви, че вече е получил документите по сделката за покупката на българския бизнес на ЧЕЗ от чешкото правителство и веднага ги е внесъл в секретното деловодство на Народното събрание, за да могат депутатите да се запознаят с тях. 

От съдържанието на документите излизало, че банките, които се очаква да финансират Върбакова за сделката, всъщност са изпратили само "писма за комфорт, които показват само намерения".  

В изпратеното от премиера на Чехия виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които са имали проблеми. Борисов призова Банковият надзор в БНБ да се намеси и да провери информацията за български банки в сделката за продажба на ЧЕЗ.

"Ще замоля шефа на БНБ веднага да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали. Много интересно - изцяло отричат, а в същото време чехът ми праща, че го има. Банковият ни надзор да се намеси със всички сили, като видим резултатите, ще ви информираме", добави още премиерът. 

Борисов се обърна и към президентът Румен Радев, който по-рано днес определи сделката за продажбата на ЧЕЗ като схема за скрито придобиване на дружеството. Той призова държавният да пита за продажбата чешкия си колега Милош Земан.

Премиерът потвърди и днешното решение на коалиционния съвет на управляващите да не се бърза с оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и добави, че тя е била "достатъчно доблестна", за да признае, че познава Гинка Върбакова.

В следващите дни депутатите от управляващата коалиция ще внесат промени в закона за банките. Съпредседателят на "Обединените патриоти" Волен Сидеров предложи държавата да има блокираща квота от 34% при подобен вид сделки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

13

Новак

28.02 2018 в 11:19

Абсолютен мошеник и манипулатор. Или е много уплашен, или някой го страхува (според израза на един бивш несъстоял се шеф на ДАНС) или просто манипулира тъпия народ.
Той много добре знае, че проблемът не е в банките. На тях това им е работа - да финансират бизнес начинания и да печелят от това. Но така много умело отбива въпроси като - как все се указва, че успешни бизнесмени са приятели с министри и хора от ГЕРБ, как така в наддаването за ЧЕЗ нямаше други сериозни компании, защо говори сега за банки и офшорки като преди един ден беше сигурен, че сделката е изрядна, кога лъже - преди един ден или сега, какво е д0говарял с чешкия премиер през декември след като още тогава са се знаели участниците стърга. Защо все се опитва да плаши туземците, че ще подаде оставка и ще настане мор - дали това не е свързано със събранието в Сараите? Някак много подозрително се повтаря номера от 2013, но не че някой клати Борисов, а че Борисов и Доган правят тези театри, а в същото време управляват заедно. Той самият доста намаза от времето на Орешарски - онези галфони обраха псувните, а шишитата обраха банката. Междувременно осребриха Булгартабак, опитаха се да смъкнат няколко кожи от Прокопиев - та даже възпитаникът на благоевградското ЮЗУ цял закон написа. Първо замина ЕНЕРГОПРО , сега е ред на ЧЕЗ, а след това може и EVN да мине по реда.
И той винаги нищо не знае и е жертва.

15414

12

Hihi1981

28.02 2018 в 10:20

Защо ДАНС не казва нищо?Едва ли е случайно?!

17156

7

aviatora

27.02 2018 в 22:46

Да го ядеш голям, лъжецооооо!!! ООСТАВКА