Борисов иска още доказателства за вината на Москва по случая Скрипал

OFFNews 23 март 2018 в 12:13 7097 7

Борисов иска още доказателства за вината на Москва по случая

Българският премиер Бойко Борисов е поискал доказателства във връзка със случая с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Пред журналисти в Брюксел Борисов посочи, че на заседанието на Европейския съвет е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей за „висока степен на вероятност“, че зад случая стои Москва. „Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза Борисов.

По думите му, решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

В момента имаме много малко отворени канали за комуникация и ми се иска да действаме с повече разум и отговорност, каза още Борисов и смята, че времето сега е „по-тежко от Студената война“, когато е имало ясни разделителни линии и два глобални играча - САЩ и СССР.

„В момента не съм оптимист за мирното развитие на света. Време, в което масово се отзовават дипломати, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство“, коментира българският премиер.

Той посочи, че на снощната работна сесия всички държави са декларирали желание каналите за диалог да продължат. „Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Това е огромна отговорност пред България – дава ни се голямо доверие и в същото време има много очаквания“, обобщи премиерът, като допълни, че повишаване на напрежението има и заради конфликта в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Борисов коментира и срещата във Варна между лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Ердоган. По думите му тази среща има за цел гарантиране на външната граница на ЕС като бъде потвърден и вторият транш по споразумението, с което Турция се задължава да задържи близо 3.5 млн. мигранти на своя територия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

23.03 2018 в 22:24

Да, ако наистина го е казал - моята подкрепа.
Но си е подложил така, че стои въпросът верно ли го е казал.

20699

6

Новак

23.03 2018 в 21:05

#1, Представи си от какво се управлява Европа щом Боко изглежда най-разумен. Май пак не случихме на съюз, към който да се -рисъединим.
Коменданте също е много прав - тези работи той ги говори за пред нас, там обикновено мълчи. Но и това скоро ще се разбере.
Едно време беше говорил,за някакви бежански центрове на Запад и след това сума време се обясняваше как не бил разбран.

77927

5

El Commandante

23.03 2018 в 13:51

Ахаха, ако наистина е припомнил Тони Блеър-евала.

Но с Баце не се знае-пред журналисти говори едно,а кво е казал в действителност е съвсем друго.

10571

4

Hissarion

23.03 2018 в 13:39

Доживяхме да видим независима международна позиция и от България.

25665

3

Victimized

23.03 2018 в 13:21

Не може да я изрита, понеже такива като нея са му гаранта, за съществуването на правителството.
Има сигурно над 100 случая които са показателни за факта, че Бойко няма власт над определени министри, те нито са квалифицирани, нито са избрани от него, но са там въпреки всичко..

25665

1

Victimized

23.03 2018 в 12:46

"'Пред журналисти в Брюксел Борисов посочи, че на заседанието на Европейския съвет е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей за „висока степен на вероятност“, че зад случая стои Москва. „Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза Борисов."

Не мога да повярвам на очите си, но е истина, наш Баце най-разумен от всички европейски лидери, сънувам ли ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!