Борисов: Депутатите да решат за купуването на ваксини

Премиерът поиска министрите да са гъвкави и да се засили контролът върху карантинираните

OFFNews 30 октомври 2020 в 13:17 2644 1

Снимка БТА

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов иска да прехвърли отговорността за купуване на ваксини за коронавируса на парламента. 

Това се разбира от прессъобщение на правителствената информационна служба за работно видеоконферентно съвещание на премиера с членовете на Министерския съвет. Борисов от уикенда е с положителен тест за коронавирус и е изолиран в дома си.

Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия, е наредил Борисов на министрите. 

„Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!“, категоричен бил Борисов. Той наредил всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря - образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки с цел безопасно провеждане на дейности в контекста на изискванията за ограничаване на разпространението на COVID-19. 

В рамките на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов поставил специален акцент върху образователната система. Той поискал здравният и образователният министри да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса. Целта е след изтичане на двуседмичният срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове, епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата.

При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства. 

Премиерът разпоредил също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции  да засилят контрола върху карантинираните. „Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“, отбелязал министър-председателят.

По време на онлайн съвещанието премиерът Борисов запознал членовете на кабинета с дискусията, която е водил с държавните и правителствени  ръководители на страните членки на ЕС по време на неформалното видеоконферентно заседание на Европейския съвет по въпросите на COVID-19 вчера. Борисов поставил акцент върху дискутираната теза за купуването на ваксини, които ще бъдат пуснати на пазара на ЕС. Според премиера въпросът е от огромно обществено значение и се отнася до опазване на здравето и живота на всеки гражданин. Министър-председателят подчертал, че темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус, затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители.

„Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“,

подчертал премиерът Борисов.


„Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента“,

цитиран е Борисов от пресслужбата му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

30.10 2020 в 13:42

Оскотелите байганьо-чорбаджии въвеждат 300 часа извънреден труд, а в българските медии се нищи как някой си бъркал в носа. Браво, браво, господине!