Борислав Сарафов отговори на Гешев: Не желая да нося отговорност за чужди грехове

OFFNews 08 май 2023 в 16:01 6661 11

Борислав Сарафов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Борислав Сарафов - шеф на НСлС и зам.-главен прокурор

"Искам ясно да изразя, че както аз, така и болшинството мои колеги смятаме, че прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко, и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните и правомощия."

Това посочва директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в позиция до БТА.

Сарафов разяснява, че желае да изрази собствената си гледна точка по актуални за обществото въпроси, провокиран от интервюто на главния прокурор Иван Гешев по БНТ, свързано с наречения от някои опит за атентат срещу него.

На 1 май МВР съобщи, че до автомобила на главния прокурор Иван Гешев е избухнал взрив, докато кортежът му се е движел по пътя от Самоков към София.

"Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление", заявява Сарафов.

Той отбелязва, че ако Гешев е имал "желание да внесе пояснение и да поправи моята грешка, можеше да го направи още същия ден в свое изявление, с което да внесе необходимата яснота и да преустанови, и избегне манипулациите по темата". По думите на Сарафов мълчанието на главния прокурор "даде повод за предизвикване на остра обществена дискусия и свободни интерпретации".

"Защо главният прокурор мълча цяла седмица, вместо да даде дължимите на българското общество пояснения и да избегне дискусията и политизирането на този въпрос, е въпрос, на който аз нямам отговор. Впоследствие аз самият, пазейки „честта на пагона“, както и неговия, и на цялата институция авторитет, опитах да бъда коректен в изказванията си, но това очевидно предизвика политическа, а оттам и медийна реакция спрямо мен, за която аз нямам вина, респективно не желая да нося отговорност", посочва Сарафов.

Във връзка с израелския експерт директорът на Националната следствена служба обяснява, че той е бил доведен от заместника му Ясен Тодоров "по разпореждане на г-н Гешев".

"Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров", допълва заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

11

Муню

09.05 2023 в 10:25

Явно подготвят смяната на Гешев със Сарафов.
А той се мъчи да изглежда по-приеман.
Трагична история

14469

10

случайно прочетох

08.05 2023 в 23:39

Сарафов трябва да носи отговорност за собствената си глупост!!!
Като си си късал ританките пред медиите с патос и непроверени твърдения е най-добре да си подадеш оставката!!!
Дразнещо е, че и протестиращите, наречени тук "същественца" си трайкат и нищо не мъцнаха, след като блесна истината за театралната излагация на Сарафов и мишУенцето с каскет!

318

9

Valioka

08.05 2023 в 23:24

Бих задал следния въпрос - какво точно ще кажат ония жалки същественца, които още на другия ден излязоха на протест в защита на прокуратурата, респективно в защита на главния прокурор?... Жалки, жалки същественца... Едните мръсни парици само са им у нещастните тиквици... Няма чест, няма достоинство, няма мисъл, няма обективност - ЕДНИТЕ МРЪСНИ ПАРИЦИ!!! Само това им е у главите... Наглеци... И това са майки и бащи... на някого... Представяте ли си!?...

10298

8

AntiZ

08.05 2023 в 21:35

PaulPierce, пълни идиоти са! Просто си мислят, че всички са като тях. Джони, дръвчето е "веществено доказателство". Нищо не разбираш! Ще го заключат в един шкаф и ще стои там няколко години. Убеден съм, че и 2-3 буркана с пръст са напълнили! Това са професионалисти!

2073

7

Johnny B Goode

08.05 2023 в 21:28

Кой отсече джанката?
Какво ви беше виновно дръвчето, бе мискини?

1000

6

PaulPierce

08.05 2023 в 21:13

разиграват театри, не може да са чак такива идиоти

10298

5

AntiZ

08.05 2023 в 19:57

Ич не съм оптимист. Гьонсурати от чистачката до "главния"

1236

4

БотоксПутю

08.05 2023 в 19:09

Милиционерски неволи. Стана тя каквато стана. Следва реплика от Каскета.

1042

3

danvan

08.05 2023 в 18:03

Плъховете напускат кораба. Гешев, както и Борисов е пътник ...

75

2

230 млрд баксов

08.05 2023 в 17:58

Три кила тротил са това....как няма да се пука.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика