Близнашки: С ЕС България направи своя цивилизационен избор

Ивайло Анев Последна промяна на 22 септември 2014 в 20:52 6067 12

"България направи своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на Европейския съюз и на Северноатлантическия пакт“, заяви премиерът Георги Близнашки в словото си по време на тържествената заря-проверка във Велико Търново по повод 106-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. 

В словото си министър-председателят подчерта, че историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора – от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек.

Делото на Независимостта не е подвластно на властовите амбиции, на политическите пристрастия и етническите различия. Това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни, освен политическа, получава икономическа независимост и вече сама определя своята политика, посочи премиерът.

Ето и цялата реч на служебния премиер Георги Близнашки.

Обявяването на Независимостта е поредната стъпка по пътя към осъществяването на националните идеали. 22 септември 1908 г. е една от най-паметните дати в историята на нашата държава, когато строителите на съвременна България отстояват правото на българската нация за самоопределение и възстановената българска държавност окончателно бива обявена за равноправен суверен. 

За всекиго от дейците на Българското възраждане може да кажем, като за апостол Петър, че са камъкът, върху който се гради. Така и делото на всеки един от нас трябва да е част от съграждането на достойна, единна европейска България, в която гражданите и управниците „еднакво да мислят и едно да желаят".

Делото на Независимостта не е подвластно на властовите амбиции, на политическите пристрастия и етническите различия. Това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни, освен политическа, получава икономическа независимост и вече сама определя своята политика.

Българският народ винаги е принадлежал и ще продължи да принадлежи към общността на европейски народи, при спазване на върховенството на закона - законът, определен от обединените народи, сред които е и независимият български народ.

Историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора – от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек. Независимо от историческите превратности, България направи своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на Европейския съюз и на Северноатлантическия пакт.

На площад „Цар Асен I“ в старата столица министър-председателят прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2014 в 19:17

Напротив, имаше пълен консенсус сред политическите партии, а България е все пак парламентарна демокрация.
И да бе проведен референдум, каквато практика до момента нямаше, резултата щеше да бъде същия, и сега да се проведе пак ще бъде същия.
България е по-богата в сравнение със всяка една от Евразийския съюз, така че Европа си е съвсем добре.
Професор Балкански за една пица и майка си продаде.

23.09 2014 в 11:23

Никой не ни е питал дали искаме ЕС.И в момента сме най-бедната държава в ЕС.
По същият начин ни натресоха и НАТО.Благодарение на което имаме 30 самолета които могат да летят.А в недалечната 1989 имахме над 300.
Имаме съсипана икономика/почти нулево производство/,селското стопанство е със затихващи функции,туризма е в перманентен застой и приказваме колко сме доволни от членството в ЕС!
И за капак на всичко над НАРОДНАТА библиотека се развява знамето на САЩ!!!

23.09 2014 в 08:02

Ами България днес е по-малко бедна от колкото през 1989 г. Населението има над 40 млд. спестявание в банките, 3 млн. българи пътуват редовно по света, преди чакахме с години за телевизор и мисквич, днес потребяваме каквото и колкото поискаме. Преди слушахме само Ала Пугачова, днес изнасяме музика по света. Така или иначе, България в момента се нарежда в първата една трета по жизнен стандарт страни в света. Всичко би било далеч по-добре ако не беше пустия южно източен манталитет да чакаме все на бащицата, на държавата, вместо да разчитаме на себе си, да пречим на работещия вместо сами да създадем нещо, да харчим вместо да спестяваме и инвестираме, да създаваме ограничения и пречки пред бизнеса вместо да му дадем пълна свобода.
Свободният капитализъм, свободният пазар създават блага за всички, водят до по-висок стандарт за всички! Обратно, деградиралият социализъм и какъвто им да е друг тоталитаризъм водят до всеобща бедност! Достатъчно е да се огледаш по света, за да видиш, че това не е някаква тайна, а истина, която стои пред лицето ти!
ЕС е правилен цивилизационен избор, да с всичките му кусури като гигантска бюрокрация и нарастващ социализъм, но е по-добре да се опитваме да го променяме отвътре, от колкото да го гледаме от вън. И без това опита за създаване на т.нар. Евразийски Съюз ще излезе ялов по една важна причина - в него не членуват съюзници, а потенциални врагове, а самата Русия по пътя, който си е избрала да насажда сепаратизъм, рискува сама да престане да съществува в този си вид.
Това, че тук на няколко трола им купуват пица, за да пишат лъжи, е имал пари някой, нахранил ги. Мъжете да излезете от утайката ако работите, не ако се ослушвате. Айде хубав ден и приятна работа! :)

23.09 2014 в 07:07

От 2007 г. досега България е получила 9,5 млрд. лв., в това число 3,6 млн. по оперативните програми, 600 млн. лв. по линия на Шенген, 4 млрд. лв. директни плащания по европейските земеделски плащания и 1,3 млрд. лв. по предприсъединителните програми, въпреки условността на включването им.

Шокиращото е, че на този фон, внесената от България в Европейския съюз за същия период сума е 14,5 млрд. лв. В тези данни влизат вноските в бюджета на ЕС (3,3 млрд. лв.), загубите от повишените заради изискванията на ЕС акцизи върху горива и тютюневи изделия (7,4 млрд. лв.), загуби от пропуснати мита заради членство в ЕС (0,75 млрд. лв.) и загубите заради затворените I и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“ (над 3 млрд. лв.) - общо 14 млрд. лв.

В горните цифри не включваме загубите за населението от акцизите върху алкохола, от променените регулации, довели до повишени разходи на фирмите.

Значи 4.5 млрд лева загуба за бедна България.
Омерзен съм.

23.09 2014 в 01:49

Eдин БИВШ КОМУНИСТ, назначен за СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР от друг БИВШ КОМСОМОЛЕЦ, играещ ВРЕМЕННО президент, се опитват да реставрират на власт трети болшевик, компрометиран като кандидат за пожизнен диктатор и БИВШ МИЛИЦИОНЕР.

*бал съм ви и "ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯ ИЗБОР".

Омерзен съм.

23.09 2014 в 00:35

Всъщност по време на соца България като член на СИВ беше много по-богата страна, а като член на Варшавския договор имаше много по-голяма и мощна армия.

Имахме развити, тежка, лека, хранително-вкусова, военна промишленост и селско стопанство. Цените бяха символично ниски, безработица на практика нямаше, армията разполагаше с най-съвременна техника, изтребители, танкове, ракети, кораби подводници и т.н.

Сега като членки на Еврогейския съюз и педероАтлантическия пакт нарязахме и последната подводница, унищожихвме ракетите, разпуснахме 90% от армията, съсипахме селското стопанство, затрихме тежката промишленост, ликвидирасме си IT сектора, който прозивеждаше Apple по китайски лиценз, западняците ни накараха да спрем с производството ни износа на оръжие.

Какво е сега - непрекъснато повишаване на цените, ето сега предстои на тока, експлоатация, безработица, наркомания, мафия, НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕВРОПА. Еми това ли му е хубавото на КАПИТАЛИЗМА?

ЗАПАДНЯЦИТЕ НИ ИЗЛЪГАХА. Трябва да се измъкваме, докато е време, иначе ще ни съсипят окончателно.

22.09 2014 в 23:51

Имам въпрос към словесния онанист-професор:
България преди 2007(преди членствата),богата страна ли беше?
jackk-чекиджийчетата може да също да се включат..

22.09 2014 в 23:30

ЕС беше най-голямата грешка за БЪлгария в последните години...и икономическа и политическа, Само неграмотните не забелязват това нещо..

22.09 2014 в 22:23

Професоре, Русия, Куба и Северна Корея не са част от Европейския съюз. Също така и Украйна и Беларус. Да не забравим и Албания и Македония. Избери си една от тези страни и иди там да живееш щом ще си по-добре. ;)

22.09 2014 в 22:20

факта си е факт, държавата и народа са много по-бедни от преди да направим "цивилизованият" си избор Смешното е и такова твърдение на Близнашки защото напротив - в ЕС някой друг взема решенията - и този някой не е българският народ - станали сме зависими и политически и военно, духовно и икономически.