Еврокомисията спря парите по "Околна среда"

OFFNews 15 ноември 2013 в 21:15 7661 20

 Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС
Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС

 

Европейската комисия спира разплащанията за България по Оперативна програма "Околна среда". Причината - открити проблеми при системата за обществени поръчки и контролът върху тях, съобщава БНТ.

Еврокомисията посочва, че спирането на плащанията е "предпазна мярка, която се използва широко от различните отдели на институцията, за да се избегне рискът от извършването на плащания при наличие на опасения за правилното им изразходване".

България трябва да подобри системата за обществени поръчки, за контрола върху тях и да направи необходимите финансови корекции, посочват от Комисията.

Наложената мярка от Европейската комисия (ЕК) по отношение по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) бе очаквана с оглед действията на изпълнителната власт в изминалите две години. Това се посочва в изявление на кабинета на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод решението на ЕК за временно прекратяване на плащанията за България по ОПОС.

От кабинета на Златанова уточняват, че с оглед на взетите вече мерки, очакванията са плащанията към България да бъдат възстановени в кратки срокове.

Действията на Европейската комисия за пореден път доказват тезата на вицепремиера, която тя отстоява от началото на мандата на правителството, че европейските фондове не трябва да бъдат поле за политическо противопоставяне, допълват от кабинета на Зинаида Златанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!