Зинаида Златанова обвини ГЕРБ за злоупотреби на тройната коалиция

OFFNews 11 ноември 2013 в 15:34 3915 5

 Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС
Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС

 

Заради злоупотреби с обществени поръчки по оперативната програма „Околна среда“ България рискува нова наказателна процедура от Брюксел и спиране на европарите за екология. Това обяви днес вицепремиерът Зинаида Златанова на дискусия с общините за предстоящия програмен период.

По познатия от кабинета „Борисов“ почин вината да се хвърля върху предишната власт, Златанова директно обвини управлението на ГЕРБ за надвисналата опасност. Вицепремиерът обяви, че става дума за няколко нагласени обществени поръчки, уловени от доклад на Европейската сметна палата, които, по думите на Златанова, са дело на предишното правителство.

Зинаида Златанова съобщи, че била уведомена за проблема с писмо от Европейската комисия, изпратено в края на октомври.

Въпросните некоректни обществени поръчки всъщност са дело на предшествениците на ГЕРБ – тройната коалиция, научи OFFNews. Става дума за поръчките за строителство на ВиК-инфраструктура на три общини – Белослав, Перник и Хисаря, и трите проведени през 2008 г., съобщи шефът на управляващият орган на програма „Околна среда“ Малина Крумова.

Нередности в трите обществени поръчки са констатирани при одит на екоминистерството през 2010 г. Става дума основно за субективност при изготвянето на тръжните документи, позволила търговете да бъдат спечелени от „определени изпълнители“, както обяви днес и вицепремиерът Златанова. При един от проектите министерството е наложило финансова корекция в размер, съответстващ на евентуалната финансова щета за държавата и европейските фондове, допусната при определянето на победителя в поръчката, обясни Крумова.

В края на 2011 г. одит на Европейската сметна палата е установил същите нередности в трите договора. През 2012 г. в окончателен доклад, изпратен до държавата, ЕСП препоръчала да се направят финансови корекции в трите договора. Екоминистерството изпратило отговор, в който обяснило защо корекции са наложени само при един от договорите. В другите два случая, според ведомството, удръжки не са били нужни, защото е спечелила най-ниска оферта или е имало само един кандидат - тоест, няма реална финансова щета за държавата, каза Крумова.

Европейската сметна палата е приела аргументите на българското екоминистерство. Впоследствие обаче те са отхвърлени от Европейската комисия (Генерална дирекция „Регионално развитие“ - DG Regio), която след като се запознала с доклада, в края на миналата година изпратила писмо до България, с което изискала корекция от 25% и при трите договора, тоест, с 25 проецента по-ниско плащане за тях заради констатираните нарушения. Аргументът на Брюксел е, че с въпросните търгове са били „обезкуражени“ потенциални кандидати, което означава, че е съществувала възможност съответните общини да възложат поръчките при по-ниски цени.

Отговорът до ЕК е бил изпратен в срок – през февруари, от екоминистерството и в но са били изложени същите аргументи, които са дадени и на Европейската сметна палата, каза Крумова.

С писмото, получено на 21 октомври, за което спомена днес Златанова, Еврокомисията отговаря, че не е съгласна с аргументите на държавата и настоява за 25-процентната корекция, обясни Крумова.

С това писмо се счита за открита процедура за налагане на финансова корекция на България, която обаче не е еквивалент на наказателната процедура (infringement procedure), добави шефката на оперативната програма. Общата корекция, която Брюксел изисква за трите проекта е в размер на 202 хил. евро, но част от нея вече е наложена от държавата, поясни тя.

Предстои държавата да даде отговор на писмото и ако ЕК не се съгласи с мотивите й, ще се пристъпи към „изслушване“ (т.нар. „hearing“ - открит разговор между експертите на ЕК и екоминистерството по въпроса). Въз основа на изслушването Комисията ще вземе решение как да постъпи България. Решението не е ултимативно – държавата има право да го обжалва пред Европейския съд в Люксембург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови