Бивш член на ВСС и счетоводител все още обитават ведомствени жилища

Александра Маркарян 13 февруари 2015 в 17:24 1627 0

Двама бивши членове на ВСС още обитават ведомствени жилища

Две са неправомерно обитаваните ведомствени жилища на Министерство на правосъдието в София, съобщи пресцентърът му след запитване на OFFNews по повод изказване на правосъдния министър Христо Иванов.

В тях без правно основание живеят бившият член на Висшия съдебен съвет Радка Петрова и бившият главен счетоводител в Националната следствена служба Наско Баталов.

Петрова живее в апартамент в "Манастирски ливади - запад", район "Витоша", по договор от 16 април 2010 г. Апартаментът е с площ 56.67 кв. м. Към нея е отправено едномесечно предизвестие за прекратяване на договора за наем с нотариална покана. Предизвестието изтича в края на месец февруари.

Радка Петрова бе избрана за член на ВСС през 2007 г. от прокурорската квота. Преди това е окръжен прокурор на Перник. Като член на ВСС тя е получила право да живее под наем в апартамента в "Манастирски ливади". Мандатът й във ВСС изтича през 2012 г., а договорът за жилището - през 2013 г. и от тогава тя го ползва незаконно. Според имотната декларация на Петрова пред Сметната палата тя е придобила право на строеж в Перник върху 50 кв. м и отделно има апартамент в града с площ 56 кв.м.

Писмено едномесечно предизвестие за прекратяване на договора е получил Баталов. Той живее в апартамент със застроена площ 115.37 кв. м. в ж.к. "Красно село". Договорът му е от 1 април 2009 г. Ако до изтичане на едномесечното предизвестие г-н Баталов не освободи жилището, на него също ще му бъде отправена нотариална покана, уточняват от МП.

За управление на Министерството на правосъдието, за нуждите на органите на съдебната власт и на второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към МП са предоставени общо 124 жилища, разположени на територията на цялата страна. От предоставения жилищен фонд към настоящия момент са свободни 36 жилища. За част от тези свободни жилища, разположени в различни населени места, липсва заявен интерес за отдаване под наем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови