Бюджетната комисия в НС ще обсъжда плана за възстановяване

OFFNews 27 април 2021 в 07:52 2947 0

Снимка Александра Маркарян, архив

Бюджетната комисия в парламента ще обсъди днес проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде внесен в ЕК до края на април. 

Обсъжданията миналата седмица се провалиха, заради удълженото пленарно заседание в четвъртък. Според експерти Планът не е добър и не дава възможност за ефективно използване на очакваните 12 милиарда лева от ЕС. 

Третият вариант на Плана за възстановяване и устойчивост разкрива още възможности за облагодетелстване на властта, каза Станислав Младенов от Съвета по икономика към Софийската градска организация на БСП. 

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който внесе Плана в деловодството на НС, след отказа на премиера в оставка да го представи в пленарна зала, коментира на работна среща при Борисов в неделя. "Чуваме упреци, че в Плана има само асфалт. Съжалявам, уважаеми колеги, в Плана изобщо няма асфалт. И това не е повод за хвалба, защото аз не считам, че инвестициите в "Пътна инфраструктура" са нещо лошо. В Плана имало само стиропор, аз мисля, че стиропор не се ползва при санирането, ползват се фибран и други материали. Простете, колеги, разходите за саниране са само 16% от Плана", заяви Дончев. 

Планът за възстановяване и устойчивост на България да бъде внесен в Еврокомисията в определения срок - до 30 април, настояват и от Националното сдружение на общините. Считаме, че това е възможност страната ни да разчита, че до края на 2021 г. ще получи първите 13% авансови средства по Плана, пишат кметовете в официална позиция. 

Те искат в Плана да останат програмата за енергийна ефективност на сградния фонд и за модернизация на уличното осветление. НСОРБ настоява и за запазването на: Програмата за изграждане/доизграждане/реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи, вкл. и пречиствателни станции за отпадъчни води, за агломерациите между 2 000 и 10 000 е.ж.; ресурсът за дигитализация на общинските архиви – регистъра на населението от 1 януари 1890 г. до днес и Ресурсът за създаване на Единна информационна система по устройство на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews