Калфин: Планът за възстановяване се използва за политически битки, най-разумно е да се внесе готовият в ЕС

OFFNews 25 април 2021 в 11:20 1763 0

Няма възможност да се пише нов план за възстановяване и устойчивост. Най-разумно е да се внесе този, изготвен от ГЕРБ. По-късно следващото правителство може да внесе корекции.

Това заяви Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия, по БНР. Той поясни, че подготовката на такъв план отнема месеци и ако България започне отново, това означава нови консултации, които ще отнемат време, а последствията са, че страната ни ще има достъп до средствата от Европейския съюз по-късно.

Има много критики, може би с основание. Но няма възможност да се пише нов план. Или този, или близък до този план ще бъде внесен. За да може България да има достъп до първите средства, които отпуска Европейският съюз, обясни Калфин. 

„Това е огромна възможност. Никога досега ЕС не е генерирал толкова средства извън бюджета. България ще има достъп до 60 млрд. лева през следващите няколко години. Голяма част от тези пари няма и да връщаме. Въпросът е не как ще се похарчат тези средства, а къде искаме да отиде държавата ни през следващите десет години и как тези пари могат да ни помогнат. По този начин трябва да върви логиката, водеща трябва да е визията. Такова нещо аз обаче не виждам“, заяви Калфин. 

По думите му в момента планът се използва за политически битки.

Отиването на нови избори означава провал на политиците, коментира Калфин политическата ситуация у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews