Гаф дописа плана за възстановяване с Джипко Бибитков и Продавам две джанти

Правителството остави отворен за редакции файлът със стратегическия документ с часове

OFFNews 19 април 2021 в 13:46 8447 2

Чиновнически гаф даде възможност за дописване и редактиране на Националния план за възстановяване и устойчивост от всеки, който поиска, в продължение на няколко часа. Планът, по който България трябва да усвои 12,6 млрд. лв. до 2026 г. за справяне с пандемията, бе качен като отключен файл в Google Drive и по-късно свален.

Документът мигом се изпъстри с точки "Джипко Бибитков", "Ходи пеш", "Продавам две джанти 19. Голфче", "Кафе и кроасан, моля", "Вече два часа чакам мекици с кафе? Какво е това слабо обслужване?!", "Тук съм само да питам къде са ми дубайските фурми?". 

Реакцията в социалните мрежи бе убийствена - последваха коментари как е възможно администрацията да използва платформи като Google Drive за публикуването на стратегически документи, след като хвърли толкова пари за дигитализация на управлението. "Колко пари за електронно управление и имате това? За 2 млрд. толкова. Томи Дончев", коментираха потребители във "Фейсбук".

Гафът бе забелязан от Атанас Чобанов и платформата му Bird.bg. 

Миналата седмица кабинетът отказа да изпрати окончателния вариант на плана до Европейската комисия, тъй като нямал морално право на това, след като избирателят е решил друго на вота на 4 април. Той бе внесен за разглеждане в парламента и вицепремиерът Томислав Дончев трябваше да го представи пред депутатите. Те обаче гласуваха да бъде изслушан премиерът в оставка Бойко Борисов. След скандали и обидни реплики НС реши това да стане на 21 април.

По повод гафа депутатът от Демократична България Иво Мирчев написа във фейсбук следното: 

"Това в този скрийншот е "Планът за възстановяване". Помните ли уважаемият г-н Томислав Дончев с какъв апломб питаше Христо Иванов дали е чел плана? Та изказваше се г-н Дончев компетентно за него, с видимо пренебрежение към опонентите си, нищо, че архитектурата на самия план е ориентирана към максимизиране на парите, които традиционните фирми около ГЕРБ да усвоят.

И сега днес от Bird.bg сигнализират, че онлайн файловете на плана не са заключени за редакция (основно изискване). В резултат на този пропуск в тези официални файлове се е изляла качествено народната любов. Хората по категоричен начин са показали какво мислят за Борисов, Т. Дончев и компания.

И сега, отново, г-н Дончев с приповдигнато самочувствие ще ни пита дали сме го чели или не сме, въпреки че той не може дори да създаде елементарно ниво на организация. И не е нужно да се чудим повече защо в главите герберски плува само стиропор, изолации, саниране и асфалт. Просто толкова си могат.

Ако искаме тази страна да мине на друго ниво е нужен качествен технологичен скок. Думите са иновации и модернизация, а не стиропор и асфалт."

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови