БЕХ взел близо 200 млн. лв. заем от "Газпром", за да го даде отново на "Газпром"

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2015 в 15:50 8237 13

Българският енергиен холдинг е взел 191 009 000 лева заем от „Газпром Е.П. Интернешънъл Б.В.“. Средствата са били взети за увеличаването на капитала на проектната компания „Южен поток България“ АД, която е собственост на 50% на „Газпром“.

Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова след въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, който е получен на 27 юли - в последните работни дни на парламента преди ваканцията през август.

„Газпром“ е превела исканата сума директно на „Южен поток България“ на 11 август 2014 г. след искането на БЕХ, въпреки издадената от тогавашния енергиен министър Васил Щонов заповед за спиране на всички дейности по „Южен поток“ от страна на Министерството на икономиката и енергетиката и дружествата в системата му.

Отпуснатият кредит трябва да е на база на подписания по времето на правителството на Пламен Орешарски протокол от 31 октомври 2013 г. за отпускане на 620 млн. евро заем от „Газпром“ при годишна лихва 4,25%, уточняват депутатите.

Капиталът на „Южен поток България“ беше увеличен до 397,6 млн. лева с решение от 12 август миналата година, а на 18 август беше вписано в Търговския регистър, въпреки забраната на енергийния министър за замразяване на всички дейности по проекта от 11 август 2014 г.

Тогава от министерството уточниха, че министърът е изпратил писмо на БЕХ с нареждане да преустановят всички действия по изграждането на „Южен поток“ още на 7 август.

Щонов посочи още, че заради неизпълнението на нареждането ще даде „Южен поток България“ на прокуратурата.

От министерството обясниха още, че сумата не е изхарчена и е налична в пълен размер по сметките на „Южен поток България“.

Във връзка с отговора на Теменужка Петкова Славов и Димитров задават и следния въпрос: „За периода от 11.08.2014г. до момента колко са начислените и колко-реално направените лихвени плащания към кредиторите по отпуснатия заем от Газпром Е.П. Интернешънъл Б.В. към БЕХ АД, правени ли са погашения по главницата, при положение че проектът е замразен и дейности по него не се извършват и каква част от тази вноска в капитала на „Южен поток България” АД е разходвана и за какво?”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2015 в 08:47

Мръсна сган!

25.09 2015 в 02:33

Както казва моя любимец Балкански ОМЕРЗЕН СЪМ. Поредната хуманитарна помощ за бедстващото ботоксово джудже. А после някой пита защо сме най - бедната държава в ЕС и защо обедняваме все повече. Е те за това щото плащаме скъпите хобитата на ботоксчо. Естествено никой в БЕХ няма да бъде уволнен и никой няма да бъде съден за това престъпление.

25.09 2015 в 00:00

Този заем е известен, когато го взеха уродите комунистически, някак си новината се промъкна в медиите и звучеше много смешно - БЕХ взима заем от Газпром, за да го даде на Газпром. Какво искаш от безродници, за които беше "чест" Газпром да им пише законите? Аз обаче искам да знам - КОЙ ЩЕ ПЛАТИ ЛИХВИТЕ ПО ТОЗИ ЗАЕМ?

24.09 2015 в 22:06

Пък при джапанезите при управлението на Шогуните за предателство и безчестие са ЗАЛИЧАВАЛИ ЦЕЛИЯ РОД на урОдъ.Родители, братя, сестри деца (целия род), просто "семката" на такива НЕ СТАВА. Ритуалът/обичай "сепуко", донякъде е запазвал честта и достойнството (поне на роднините), а децата си остават "заклеймени". Все пак са от лоша "семка" и трябва да си заслужат "доверие".
Трябва ли и ТУК??? Щото иначе .......

24.09 2015 в 21:50

Т'ва не е новина. Нима някой е очаквал нещо друго (освен далавери)???
Щеше да е новина АКО- прокУРатурата, разните му там борове-чворове и прочее органи, са предприели действия. Не Ли?
Сега какво се очаква от мен, простия и бързо забравящ иликтуратЪ? Да гласувам за БСП (единствените останали в опозиция)???? Да гласувам за "реформаторите", сбор от партийки кротичко полегнали на герб и дпс, позволяващи всичко на пеевски и Ко??? Или да не гласувам, за да е валиден платения и корпоративния Вот пазещ статуквото и толериращ такива далавери???

24.09 2015 в 19:25

Изроди червени...

24.09 2015 в 18:02

Питайте едно лице от Перник-Таско Червенков-той е защитник на руските национални интереси и на руския газов бизнес.Той беше казал преди време,че Русия му е първата родина. Питайте него,той е "специалист"-газовик,нефтохимик,инженер,пернишки интелектуалец и мъдрец,а също и "родолюбец".

24.09 2015 в 17:10

Егати абсурда.

24.09 2015 в 17:05

Това рософилите сме голяма работа. В България сичките сме рософили. А в Китай за такива работи разстрелвали на стадиона. Разни държави, разни нрави. Тук и орден Стара планина може да получат.

24.09 2015 в 17:01

Сметките на „Южен поток България“ да не са били в КТБ? Само питам.