БЕХ взел близо 200 млн. лв. заем от "Газпром", за да го даде отново на "Газпром"

OFFNews 24 септември 2015 в 15:50 8680 13

Българският енергиен холдинг е взел 191 009 000 лева заем от „Газпром Е.П. Интернешънъл Б.В.“. Средствата са били взети за увеличаването на капитала на проектната компания „Южен поток България“ АД, която е собственост на 50% на „Газпром“.

Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър Теменужка Петкова след въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, който е получен на 27 юли - в последните работни дни на парламента преди ваканцията през август.

„Газпром“ е превела исканата сума директно на „Южен поток България“ на 11 август 2014 г. след искането на БЕХ, въпреки издадената от тогавашния енергиен министър Васил Щонов заповед за спиране на всички дейности по „Южен поток“ от страна на Министерството на икономиката и енергетиката и дружествата в системата му.

Отпуснатият кредит трябва да е на база на подписания по времето на правителството на Пламен Орешарски протокол от 31 октомври 2013 г. за отпускане на 620 млн. евро заем от „Газпром“ при годишна лихва 4,25%, уточняват депутатите.

Капиталът на „Южен поток България“ беше увеличен до 397,6 млн. лева с решение от 12 август миналата година, а на 18 август беше вписано в Търговския регистър, въпреки забраната на енергийния министър за замразяване на всички дейности по проекта от 11 август 2014 г.

Тогава от министерството уточниха, че министърът е изпратил писмо на БЕХ с нареждане да преустановят всички действия по изграждането на „Южен поток“ още на 7 август.

Щонов посочи още, че заради неизпълнението на нареждането ще даде „Южен поток България“ на прокуратурата.

От министерството обясниха още, че сумата не е изхарчена и е налична в пълен размер по сметките на „Южен поток България“.

Във връзка с отговора на Теменужка Петкова Славов и Димитров задават и следния въпрос: „За периода от 11.08.2014г. до момента колко са начислените и колко-реално направените лихвени плащания към кредиторите по отпуснатия заем от Газпром Е.П. Интернешънъл Б.В. към БЕХ АД, правени ли са погашения по главницата, при положение че проектът е замразен и дейности по него не се извършват и каква част от тази вноска в капитала на „Южен поток България” АД е разходвана и за какво?”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews