Енергийният министър призна: Само БЕХ е платил 25 млн. на "Южен поток България"

Разбирам, че заплатите им звучат стряскащо, но те са определени от акционерите, заяви Теменужка Петкова

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2014 в 08:31 4969 12

"Разбирам, че на фона на ситуацията в българската държава и състоянието на българските граждани подобни заплати звучат стряскащо, но "Южен поток България" е акционерно дружество, в което акционери са "Газпром" и БЕХ. То има своите органи на управление, които вземат решения, включително за възнагражденията." Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в коментар за разследването на OFFNews за възнагражденията в компанията пред bTV.

Петкова потвърди информацията на OFFNews, според която до момента проектната компания по "Южен поток" е глътнала 50 милиона лева. Тя не отрече нито една от заплатите, цитирани в разследването ни.

"Доколкото знам, разходите на БЕХ за "Южен поток България" до момента са 25 милиона лева, каза Петкова. Компанията е 50% на БЕХ и 50% на руската "Газпром", съответно и разходите са 50:50.

Не е ясно, защо министър Петкова говори за БЕХ като за напълно независима компания при положение, че холдингът е 100% собственост на държавата, в лицето на министъра на енергетиката.

Както OFFNews писа, руският директор на проектната компания „Южен поток България“ АД Игор Елкин получава над 15 500 евро, или 31 000 лева, заплата на месец. Извън нея той получава бонуси, безплатно жилище, на което са покрити всички разходи, безплатни застраховки и безплатни самолетни билети за него и семейството му. Според европейските правила при полети до 3 часа билетите на свързаните с държавата чиновници са за икономична класа, но Елкин ползва бизнес класа при всичките си пътувания, дори за 40-минутен полет до Варна. Елкин и семейството му имат и безплатно медицинско обслужване от Правителствена болница по цени извън Здравната каса. По неизвестни причини обаче Елкин не харесвал Правителствена болница и ползвал други частен лекар и зъболекар и носел фактурите за осребряване.

10 000 евро е заплатата на техническия директор на проекта, който е руснак.

8 хил. евро е месечната заплатата на неговия заместник, който също е руснак.

7 хил. евро, или 14 000 лева, взема счетоводителката на "Южен поток България", която е българка. Тя, както и доста от сега работещите в проектната компания, е била в предишното руско-българско газово дружество, тясно свързано с "Мултигруп".

Руснаците, назначени на длъжност "експерт" получават 4 000 евро месечно.

Българите на същата длъжност вземат 3500 лева.

Шофьорите в проектната компания вземат 2500 лева заплата. Елкин обаче бил твърде привързан към шофьора си, който е бил с него още в предишното газово дружество и го е назначил за експерт, за да взема 3500 лв. заплата.

3500 евро месечно като член на борда на "Южен поток" взема представителят на БЕХ Жаклен Коен. Бордът се събира веднъж на няколко месеца. Ако сумата се сметне на часова ставка, вероятно тя би била рекордна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2014 в 12:26

https://docs.google.com/file/d/0B5Hmh72fkQVYdk1zcHcxWDRvejQ/edit?pli=1

електронно информационно издание за нефт и газ -на български език.

Четете и разпространявайте,не се колебайте-каузата си струва.

15.12 2014 в 12:36

А когато Б.Борисов назначи през първия си мандат довереното си лице от подземния свят Митко Каратиста за представител на държавата в ЧЕЗ с 35000 лв. месечна заплата и в следствие на "компетентните действия" на този индивид държавата загуби стотици милиони лева, какво правеше счетоводителката Теменужка тогава? Нищо! Беше шеф на финансов контрол и "не забеляза" това странно назначение, нито пропуснатите огромни суми дивиденти за държавата, а търсеше под вола теле в "Белене". И никоя медия не съобщи този факт, защото са слуги, а не журналисти. За награда сега счетоводителката е министър на енергетиката. Защо не каже какви са заплатите на чехите в ЧЕЗ и др. ЕРП-та (чувахме за 100000), продадени на чужди държавни компании от Борисов, които изнасят милиарди лв. печалби в чужбина от нашите сметки за ток, докато българите се самозапалват. При Борисов-2 вече 4 или 5 души се самозапалиха и вече даже не ги съобщават.

15.12 2014 в 11:26

Браво на Offnews.bg ! Те ПЪРВИ публикуваха информацията за заплатите на руснаци и мултаци в "Южен поток"-АД.
Цитираха ги няколко информационни сайта, които се опитват да информират честно българите как точно ги ограбват евроазийските "братушки".

Браво на Offnews.bg за гражданската смелост този път!
Вече много хора започнаха да ги четат.

15.12 2014 в 11:03

Абе off ти познаваш ли такъв от Германия с 10000 евро заплата, или си чул от някъде. Стартовата заплата на инженер след университет е около 4000 евро бруто или 2500 евро чисто на месец. Има хора със 10000 евро заплата в Германия, но е рядкост. Стига с тия легенди за западните държави, дето раздават заплати с чували!

15.12 2014 в 10:46

а бре Off# искаш да кажеш, че един инженер взима в Германия 5 000 евро НЕТО...
не ставай смешен, професорите в Техническия в Мюнхен не взимат такива пари

БРУТО може и 6 000 евро да взима, но като извадиш разходите са максимално 3 500/ 4 000 евро
Айде малко по - реалистичо

15.12 2014 в 09:21

Да, вярно, наистина така излиза.

15.12 2014 в 09:14

Не знам защо не те интересуват заплатите на руснаците.
България плаща 50% от всички заплати.
Не 100% на българите и 0% на руснаците.
Т.е. половината заплата на Елкин я плащаме ние.

15.12 2014 в 09:11

Наистина, БЕХ е държавно дружество, така че за каква независимост говори министърката? Заплатите от българска страна ги плаща 100% българският данъкоплатец! И след като това дружество е държавно, редно е в него заплатите да съответстват на заплатите на останалите държавни чиновници, а не да се гласуват на шуробаджанашки принцип, какъвто е случаят. А заплатите на руските участници в компанията са си работа на Русия и не ме интересуват особено.

15.12 2014 в 09:05

Скандалното е, че тези умопомрачителни възнаграждения са плащани с държавна пара, т.е. с нашите пари. Или поне 50% от тях. Второто скандално е, че тези пари са взимани за нищо. Третото скандално е, че тези пари продължават да се взимат, въпреки че патока умре...

15.12 2014 в 09:01

размерът не е скандален, щом БЕХ е 100% държавна - и Министърът е отговорен, разбира се. такива театри сме ги виждали и чували - относително приемливи за окото на избирателя министерски и чиновнически заплати, а оттам насетне - тлъсти допълнения за участие в тази и онази частни или частно-държавни смесени дружества.
скандално е това, че уж всичко е 50:50, а руснаците получават двойно повече за една и съща длъжност и отговорности. по Белия свят хората го правят справедливо - толкова ФРЗ за едната страна, точно толкова и за другата. независимо от размера на индивидуалните заплати. така никоя страна не е ощетена. щом сме дали 25М €, следва и общият разход за заплати в дружеството, полагащ се на българите да е равен на този, за руснаците.
иначе - сега, когато теглим чертата - насреща няма нищо, няма и да има. поне в България. и едва ли като резултат повече от 5М € са похарчени и останали тук, в Родината. останалите 45М € са навън, основно в Русия. кой е прецакания ? за съжаление - винаги е така. но братята тръбят - "Българите се отказаха от инвестиция и работни места!".