Енергийният министър призна: Само БЕХ е платил 25 млн. на "Южен поток България"

Разбирам, че заплатите им звучат стряскащо, но те са определени от акционерите, заяви Теменужка Петкова

OFFNews 15 декември 2014 в 08:31 5873 12

"Разбирам, че на фона на ситуацията в българската държава и състоянието на българските граждани подобни заплати звучат стряскащо, но "Южен поток България" е акционерно дружество, в което акционери са "Газпром" и БЕХ. То има своите органи на управление, които вземат решения, включително за възнагражденията." Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в коментар за разследването на OFFNews за възнагражденията в компанията пред bTV.

Петкова потвърди информацията на OFFNews, според която до момента проектната компания по "Южен поток" е глътнала 50 милиона лева. Тя не отрече нито една от заплатите, цитирани в разследването ни.

"Доколкото знам, разходите на БЕХ за "Южен поток България" до момента са 25 милиона лева, каза Петкова. Компанията е 50% на БЕХ и 50% на руската "Газпром", съответно и разходите са 50:50.

Не е ясно, защо министър Петкова говори за БЕХ като за напълно независима компания при положение, че холдингът е 100% собственост на държавата, в лицето на министъра на енергетиката.

Както OFFNews писа, руският директор на проектната компания „Южен поток България“ АД Игор Елкин получава над 15 500 евро, или 31 000 лева, заплата на месец. Извън нея той получава бонуси, безплатно жилище, на което са покрити всички разходи, безплатни застраховки и безплатни самолетни билети за него и семейството му. Според европейските правила при полети до 3 часа билетите на свързаните с държавата чиновници са за икономична класа, но Елкин ползва бизнес класа при всичките си пътувания, дори за 40-минутен полет до Варна. Елкин и семейството му имат и безплатно медицинско обслужване от Правителствена болница по цени извън Здравната каса. По неизвестни причини обаче Елкин не харесвал Правителствена болница и ползвал други частен лекар и зъболекар и носел фактурите за осребряване.

10 000 евро е заплатата на техническия директор на проекта, който е руснак.

8 хил. евро е месечната заплатата на неговия заместник, който също е руснак.

7 хил. евро, или 14 000 лева, взема счетоводителката на "Южен поток България", която е българка. Тя, както и доста от сега работещите в проектната компания, е била в предишното руско-българско газово дружество, тясно свързано с "Мултигруп".

Руснаците, назначени на длъжност "експерт" получават 4 000 евро месечно.

Българите на същата длъжност вземат 3500 лева.

Шофьорите в проектната компания вземат 2500 лева заплата. Елкин обаче бил твърде привързан към шофьора си, който е бил с него още в предишното газово дружество и го е назначил за експерт, за да взема 3500 лв. заплата.

3500 евро месечно като член на борда на "Южен поток" взема представителят на БЕХ Жаклен Коен. Бордът се събира веднъж на няколко месеца. Ако сумата се сметне на часова ставка, вероятно тя би била рекордна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!