Бареков кани Сидеров да разследват заедно президента

OFFNews 27 март 2014 в 13:11 3085 47

Лидерът на България без цензура Николай Бареков покани Волен Сидеров за съвместни действия за създаването на анкетна комисия, която да разследва президента Росен Плевнелиев.

В писмо до лидера на „Атака“ Бареков обяснява, че независимият депутат Румен Йончев ще инициира подписка за създаването на анкетна комисия, която да разследва дали Плевнелиев е застрашил националната енергийна сигурност.

Повод за искането е среща на Плевнелиев с Щефан Шишковиц, изпълнителен директор на дружеството EVN. Срещата беше проведена на 21 март по време на посещението на президента в Австрия.

Според Бареков в случая става въпрос за поддържане на „нерегламентирани контакти с шефове на ЕРП-та, което може да се окаже в ущърб на българските национални интереси“.

„Доколкото имаме информация, президентът Плевнелиев няма мандат за поддържане на подобни задкулисни контакти, ден след които от монополното дружество заплашиха държавата с иск от близо 1 милиард евро“, обяснява Бареков в писмото си до Сидеров.

Той заявява, че анкетната комисия ще трябва да събере данни за начина, по който „съдружникът на държавния глава Иво Прокопиев и подопечната му "Булброкърс" станаха посредник за продажбата на миноритарния дял на ЕВН по времето на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов на двойно по-ниска цена от пазарната по признанието на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев“.

По повод публикациите за срещата на Плевнелиев в шефа на EVN от прессекретариата на държавния глава обясниха, че няма нищо обичайно в срещата и проведения разговор между двамата. „Срещата е съгласувана с екипа на държавния глава след пристигането му в австрийската столица и непосредствено преди официалната част от неговата програма. Наложена практика е представител на един от най-големите инвеститори, какъвто е EVN, да търси контакт с всички български институции на най-високо държавно равнище – президент, министър-председател, министри - при наличието на проблеми в средата на дейност на компанията в България“, обясниха от прессекретариата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!