Бареков и Любен Дилов-син се надпреварват кой е по-голяма опозиция

Ивайло Анев 23 декември 2014 в 10:12 7149 7

Лидерът на България без цензура Николай Бареков и Любен Дилов-син, който беше посочен за говорител на Парламентарната група на Български демократичен център (БДЦ) влязоха в задочен спор в сутрешните блокове на две телевизии. 

Това стана, след като Николай Бареков обяви, че оттегля подкрепата си от парламентарната група на своята коалиция и съществуването ѝ беше поставено под въпрос.

Парламентарната група на БДЦ няма да се разпадне, заяви тази сутрин в интервю за Нова телевизия Дилов.

По думите му до февруари ББЦ трябва да реши как ще функционира. "Сега тя се управлява като едно телевизионно предаване", заяви  Дилов-син.

Когато гласуваме бюджет например, или пенсионно реформа, не можем да се държим така и не може да твърдим, че ще се сродяваме с Радан Кънев и че сме опозиция, при положение, че той е част от управляващите, допълни той.

"Въпреки това БДЦ няма да се разпадне", категоричен беше говорителят на БДЦ.

Той обясни, че самопредлагането на Николай Бареков на победителите ГЕРБ след последния вот още тогава притеснило останалите участници в коалицията, тъй като цялата кампания била провеждана на плоскостта „мразим ГЕРБ".

Христо Ковачки не финансирал формацията. Не съм виждал по някакъв начин г-н Ковачки да се меси, обясни Дилов.
Формацията разчитала на държавната субсидия. Каквото и да се случи няма да се скараме с ББЦ, ние сме приятели с тях, обеща той.

"Това не е телевизионно предаване, това е партия, която спечели близо 500 хил. гласа тази година. Тези гласове бяха дадени тази партия да бъде представена в Европейския парламент и в българския. Ние сме опозиция - взехме 240 хил. гласа на европейските избори и близо 200 хил. гласа взехме на българските избори", коментира в същото време в стузиото на bTV Николай Бареков.

Той обясни, че без депутатите на България без цензура ПГ на БДЦ няма да съществува. Бареков описа съотношението на депутатите в групата: „Петима са хората на г-н Ковачки, двама са земеделците, един е независим и шестима са нашите представители." 

Той обясни, че ПГ трябва да е в опозиция, „само че те не гласуват по този начин“. Той даде пример с гласуването на Закона за МВР, който бил подкрепен от осем депутати – „тези на Ковачки, земеделци и Явор Хайтов“. "Избирателите са гласували не за да се върне г-н Цветанов в МВР", каза Бареков. 

Той смята, че като опозиция по-скоро се държи Реформаторският блок, отколкото депутатите от БДЦ. 

В хода на интервюто по bTV се включи и Любен Дилов, при което Бареков напусна студиото с мотива, че не желае да влиза в диалог с говорителя на БДЦ. От своя страна Дилов също обясни, че няма за какво да говори с Бареков, но го нападна за това, че имал опозиционно поведение всеки път, когато премиерът Борисов му откаже нещо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови